Gezonde en bloeiende orchideeën: waarom kan je beter geen bananenschillen gebruiken als meststof?

door Natasja

14 Oktober 2022

Gezonde en bloeiende orchideeën: waarom kan je beter geen bananenschillen gebruiken als meststof?
Advertisement

Tot de verzorging van planten behoort ook de bemesting, en om geen gebruik te hoeven maken van chemische meststoffen wordt vaak aanbevolen om bananen te gebruiken. Hoewel bananenschillen, die zeer rijk zijn aan kalium, calcium, fosfor en magnesium, veel worden gebruikt als organische meststof, zijn ze in het geval van orchideeën om drie belangrijke redenen niet altijd geschikt:

    1. De schillen trekken van nature mieren en bladluizen aan, die op de plant kunnen parasiteren;
    2. Het ethyleen in bananen versnelt de groei van planten;
    3. In bananenschilwater groeit een schimmel, die wortel kan schieten op orchideeën en ze kan beschadigen.

Ondanks deze nadelen blijven bananen echter een uitstekende meststof, omdat hun NPK-verhouding (verhouding tussen stikstof, fosfor en kalium) meer helt naar kalium, een stof die sterk geconcentreerd is in de schillen, waardoor ze ook voor orchideeën een uitstekende meststof zijn. Laten we dus eens kijken naar de aanbevolen methoden, met hun voordelen en nadelen.

Advertisement

1. Bananenschillen geweekt in water

1. Bananenschillen geweekt in water

Piantiamo idee&natura/YouTube

Deze methode bestaat erin in vierkantjes gesneden bananenschillen een week in water te laten weken. Het water zal nu donkerbruin van kleur zijn, soms met belletjes aan het oppervlak door de gisting, en rijk aan opgelost kalium. Na het filteren van het mengsel door de schillen te verwijderen, voeg 1 deel van het mengsel toe aan 2 delen water en gebruik het om de planten water te geven.

De reden waarom deze methode bij orchideeën wordt afgeraden, is dat gisting wordt veroorzaakt door micro-organismen die een omgeving creëren die bevorderlijk is voor de groei van schimmels. Aangezien orchideeën planten zijn die zichzelf onderhouden met een hoge luchtvochtigheid, zal de schimmel dan moeilijk te verwijderen zijn.

Advertisement

2. Bananenschillen in de pot

2. Bananenschillen in de pot

Pomar e plantas adr/YouTube

Een ander gebruik is om bananenschillen in de potten te leggen, onder de potgrond. Door de langzame afbraak van de schillen komen de mineralen die ze bevatten vrij, waardoor de grond wordt verrijkt en de planten worden gevoed. Afgezien van de mogelijke onaangename geuren die door de ontbindende schillen vrijkomen, is deze methode niet geschikt voor orchideeën vanwege het ethyleen dat samen met de andere elementen in de bodem vrijkomt. Terwijl veel planten kunnen profiteren van een groeiversnelling, kunnen orchideeën, als langzaam groeiende planten, zwaar onder dit effect lijden.

De aanwezigheid van rottend materiaal in de pot zou ook mieren kunnen aantrekken en het zou dan moeilijk zijn ze kwijt te raken.

3. Gedroogde en verpulverde bananenschillen

3. Gedroogde en verpulverde bananenschillen

Project Diaries/YouTube

De laatste methode is de veiligste voor orchideeën: de schillen moeten in de zon of in een oven worden gedroogd en vervolgens tot poeder worden gereduceerd. Wanneer je de planten water geeft, voeg het poeder toe aan het water om de planten te bemesten. De hoeveelheid kalium in de gedroogde schil kan iets minder zijn dan in de verse schil, maar het heeft zeker geen nadelen.

Meststoffen ok, maar bij orchideeën, pas op voor DIY!

Advertisement