Heb je last van duiven op je balkon? Je kunt ze op afstand houden met deze DIY methodes

door Natasja

12 Oktober 2022

Heb je last van duiven op je balkon? Je kunt ze op afstand houden met deze DIY methodes
Advertisement

Wie in de stad woont, zijn ze vast gewend, maar dat betekent niet dat ze ook aangenaam zijn. Duiven komen namelijk heel veel voor in de stad en zijn zo gewend geraakt aan het leven met mensen dat ze vaak op richels, op elektrische kabels die boven straten hangen, op lantaarnpalen, op tafeltjes van eettenten buiten, maar ook op balkons, vensterbanken en terrassen gaan zitten. Het resultaat? De eigenaars van deze buitenruimtes vinden de oppervlakken bedekt met vuil en uitwerpselen, die niet alleen onaangenaam zijn voor het oog en de neus, maar ook een gevaar kunnen vormen voor de gezondheid. 

Dus hoe kom je van deze vervelende vogels af? Er zijn heel veel oplossingen die niet altijd even vreedzaam zijn, maar als je ze wilt verjagen zonder gemeen te zijn en zonder veel geld uit te geven, zijn er een aantal DIY trucs die je kunt toepassen. We zetten er hieronder enkele op een rijtje.

Advertisement

1. Oude CD's

We hebben thuis allemaal oude cd's en dvd's waar we niet weten wat ermee te doen; voordat je ze in de vuilnisbak gooit, denk eens na over hoe ze creatief kunnen worden hergebruikt! Alle vogels zijn bang voor glitters en reflecties, en dat gebeurt als de zon op de cd's schittert. Je kunt ze gewoon aan een touwtje binden en aan je balkon of voor het raam hangen. Het zijn prachtige decoraties die niet alleen de vogels verjagen, maar ook het balkon mooier maken. 

Advertisement

2. Flessen en verpakkingen

Volgens hetzelfde principe als het vorige middel kun je ook decoratieve afschrikmiddelen maken met oude plastic flessen, aluminiumfolie en blikjes. Alles wat licht weerkaatst en geluid maakt is handig om vogels weg te jagen van huizen. En je kunt je creatieve kant de vrije loop laten door ook de kinderen te laten helpen bij het maken van hangdecoraties of windmolentjes voor in potten. Belangrijk is dat de gebruikte materialen het licht weerkaatsen.

3. Chilipeper

Ook kruiden of specerijen kunnen je helpen duiven weg te jagen: neem chilipoeder of chilizaadjes en strooi ze op de grond op het balkon of de vensterbank. De doordringende geur helpt alle dieren weg te houden, inclusief duiven. Je kunt ook een pepperspray maken om elke drie tot vier dagen te spuiten op de plaats waar de vogels gewoonlijk verblijven. Je kunt het maken door simpelweg 15 g chilipoeder in 3 liter water te doen en het 10 dagen te laten trekken.

Denk eraan dat in het algemeen alle kruiden met een zeer sterke geur hiervoor geschikt zijn: kamfer, kaneel, kruidnagel, peper in kruiden of essentiële olie kunnen je hierbij helpen.

4. Netten

Een laatste uitstekend middel om duiven weg te houden, maar ook om te voorkomen dat honden en katten vallen als ze over de reling leunen of eroverheen lopen, is het gebruik van beschermende netten. Ze zijn meestal niet zichtbaar van veraf, zodat ze het visuele effect van de gevel niet verpesten, maar ze zijn zeer nuttig voor de veiligheid van het appartement en eenvoudig te installeren.

Onthoud echter altijd dat de belangrijkste methode om dieren op afstand te houden is ervoor te zorgen dat de ruimte schoon is en vrij van voedsel- en waterresten. Welke middelen gebruik jij tegen duiven?

Advertisement