SOS muggen: maak je eigen val in 5 minuten en voor weinig geld

door Natasja

14 Juli 2023

SOS muggen: maak je eigen val in 5 minuten en voor weinig geld
Advertisement

De dagelijkse strijd tegen muggen is een realiteit voor veel mensen in de meeste delen van de wereld, gedurende meer of minder maanden van het jaar. Niet alleen omdat het vervelend is om gebeten te worden en last te hebben van bulten en jeuk, niet alleen omdat de muggen die om ons heen zoemen ons onze concentratie doen verliezen of, vaker nog, onze slaap, maar ook omdat ze de drager zijn van zoveel ziektes, zowel voor ons als voor onze viervoeters.

Met hun proliferatie en voortplantingssnelheid is het dus normaal dat we ons willen wapenen met alle mogelijke oplossingen om onszelf te beschermen en ze uit huis te krijgen. En hoewel er zeker veel soorten nuttige vallen en afweermiddelen te koop zijn, is het ook de moeite waard om veel goedkopere maar even effectieve oplossingen te proberen, zoals de oplossing die we hieronder voorstellen, die gebruik maakt van de chemische reactie tussen twee ingrediënten die je gemakkelijk in de keuken kunt vinden.

Advertisement
Creativo

Creativo

Wat heb je nodig:

  • een plastic fles van anderhalf of twee liter
  • mes of schaar of stanleymes
  • een blokje verse biergist
  • 4 eetlepels suiker
  • lauw water (anderhalf glas, of ongeveer 300 ml)

Hoe maak je de val?

1. Verwarm het water in de magnetron, waterkoker of pan, maar zorg ervoor dat het lauwwarm is als je het gebruikt, anders loop je het risico dat de gist doodgaat.
2. Snijd ondertussen de fles in twee delen, maak de snede net boven het midden van de fles, zodat het deel met de hals korter is dan het onderste deel, zodat je vervolgens de bovenkant, ondersteboven, in het andere deel kunt steken en nog een behoorlijke ruimte hebt voordat het mondstuk de bodem raakt.
3. Vul de bodem met lauw water.
4. Giet de suiker in het water en roer totdat de suiker volledig is opgelost.
5. Zorg ervoor dat de watertemperatuur onder de 40° is en doe het gistblokje erin, terwijl je de hele tijd roert om het volledig op te lossen. Het zal het water melkachtig maken.
6. Steek de hals van de fles ondersteboven in de bodem, zodat de mond net boven het waterniveau hangt.

Je val is klaar!

Waarom werkt het? We weten dat muggen worden aangetrokken door water en dat ze hun eitjes precies leggen op plekken waar water staat (hondenbakken, schotels, maar ook de vochtige plekken tussen bladeren op het gazon, enz. Naast onze bijzondere geur is het namelijk de kooldioxide die we uitstoten als we ademen, die ze naar ons lichaam drijft. En wanneer gist en suiker met elkaar in contact komen, veroorzaken ze een chemische reactie waarbij juist kooldioxide vrijkomt.

Muggen worden dus aangetrokken door die vloeistof, maar blijven gevangen in de fles, die een te kleine opening heeft. En dat geldt ook voor de larven die zich eventueel in de vloeistof bevinden!

Zorg er dus voor dat je dit middeltje vantevoren klaarmaakt voor, bijvoorbeeld, een avond met vrienden, of de avond voor het slapengaan, zodat de reactie in kwestie optimaal is, en bewaar het daar, ook al is het inert, tot het vol zit met muggen. Je kunt er altijd meer maken tegen echt lage kosten!

Advertisement