Een ovitrap: je kunt hem van een sok en weinig anders maken

door Natasja

12 Juni 2022

Een ovitrap: je kunt hem van een sok en weinig anders maken
Advertisement

Stijgende temperaturen brengen altijd de komst van muggen met zich mee, die insecten die niet alleen vervelend zijn, maar ook verschillende ziekten voor ons mensen en onze viervoetige vrienden veroorzaken. In de lente en de zomer wapenen we ons dus met afweermiddelen en verschillende systemen om de aanwezigheid van muggen in huis of tuin te bestrijden, ook al vinden we niet altijd een oplossing die echt definitief kan worden genoemd.

Er is echter één type val dat veel mensen doeltreffender vinden dan de andere, en dat een "ovitrap" wordt genoemd. Deze  val is bedoeld om muggen te vangen die geboren worden uit de eitjes die door deze insecten worden afgezet, zodat hun verspreiding in de huis wordt beperkt.

Advertisement
Commons Wikimedia, Pxhere

Commons Wikimedia, Pxhere

Hoe werkt het? In de handel verkrijgbare ovitrap zijn donkere, met water gevulde containers die de natuurlijke omstandigheden nabootsen van de omgeving die door muggen wordt gekozen om zich te vermenigvuldigen.

Wanneer de vrouwtjesmuggen hun eitjes leggen op de rand van deze containers, die zijn afgedekt met een strak geweven net, vallen de larven door de mazen van het net en in het water. Zodra ze volgroeid zijn, zullen de muggen die in de container worden geboren een zodanige grootte hebben bereikt dat ze niet meer door het net kunnen en dus binnenin opgesloten blijven.

Dit type val kan ook worden nagemaakt met gewone voorwerpen die je thuis hebt. Wat nodig is:

  • Een plastic bak, bv. een grote yoghurtpot (die perfect is schoongemaakt)
  • Een lange zwarte sok
  • Wat ijzerdraad (of van metaal)
  • Iets om gaten in het plastic te maken (dus boren of ook een soldeerbout)
  • Een stuk fijnmazig gaas (misschien een stuk muskietengaas)
  • Lijm


Hoe maak je de DIY-ovitrap

    1. Boor een paar kleine gaatjes net onder de rand van de pot; deze zullen worden gebruikt om het handvat in te steken dat je met het ijzerdraad zult maken.
    2. Onmiddellijk onder deze gaten boor je twee grotere gaten, die dienen om overtollig water af te voeren, zodat het nooit het niveau van de gaasbedekking bereikt.
    3. Neem wat lijm en breng het aan op de binnenkant van de bodem van de pot
    4. Plak de punt van de sok op de lijmplek en wacht tot deze goed is uitgehard.
    5. Als de lijm opgedroogd is, zorg er dan voor dat de rest van de sok uit het potje komt en ook de buitenkant bedekt: de hele pot moet bedekt zijn met de zwarte sok. Maak de sok ook aan de buitenkant vast met lijm.
    6. Knip een stuk gaas ter grootte van de bovenste opening van de pot. Plaats deze gaasbedekking zo dat het onder de gaten past waar je het handvat van ijzerdraad in zult steken, maar over de gaten voor het afvoeren van overtollig water.
    7. Vorm het handvat van ijzerdraad en steek het erin, maak hem zo lang als je wilt (hangt ook af van waar je de val gaat ophangen)
   8. Als je stilstaand water hebt (misschien van een schotel die vol water in de tuin is blijven staan) giet dat dan in de pot en over de hele sok. Anders kun je normaal water stil laten staan door grasresten van het gazon of zelfs wat hondenbrokjes toe te voegen. De geur zal niet erg aangenaam zijn.

De val moet worden opgehangen op een plaats die beschut is tegen zon en wind: de beste plaatsen zijn in de schaduw van bomen en struiken. Als je de sok in de open lucht laat hangen, zal hij zich vullen met regenwater, maar als dat niet het geval is, moet je hem met water vullen wanneer de sok opdroogt.

Heb je al een soortgelijke val tegen muggen geprobeerd?

Advertisement