Zie je mieren rondlopen in huis? Maak DIY afweermiddelen

door Natasja

27 April 2022

Zie je mieren rondlopen in huis? Maak DIY afweermiddelen
Advertisement

Met het warme weer zie je weer veel insecten in de tuin en parken rondlopen, het ontwaken van de natuur dat de komst van de lente aankondigt, betekent tenslotte ook meer insecten. Dus totdat de koelere temperaturen van de herfst terugkeren, zul je misschien ook merken dat er een paar insecten je huis binnensluipen, en dat zijn vaak mieren.

Hoewel ze geen ziektes overbrengen en niet bijzonder gevaarlijk zijn voor de mens, is het niet aangenaam ze in de voorraadkast aan te treffen, zodat verschillende methoden worden gebruikt om ze te verdrijven. Of ook zeer agressieve producten gebruikt om ze weg te krijgen. Als je echter een aantal milieuvriendelijker middelen wilt proberen om ze uit je huis te houden, kunt je een paar DIY trucs proberen. Hier zijn er een paar.

Advertisement
Pixahive, Wikimedia Commons

Pixahive, Wikimedia Commons

DIY spray

Je hebt het volgende nodig:

  • Witte azijn - mieren houden niet van de geur van azijn.
  • Pepermunt essentiële olie. Dit werkt ook als een natuurlijk afweermiddel, en ook tegen andere dieren zoals muggen, slakken en meer.
  • Afwasmiddel. Dit wordt vooral gebruikt om de andere twee ingrediënten te helpen mengen, zodat de olie niet allemaal aan de oppervlakte blijft.

Zoals je gemakkelijk kunt raden, hoef je alleen maar een klein spuitflesje te vullen met azijn, dan de etherische olie toe te voegen (20 druppels zijn prima) en ook het afwasmiddel (ook een half theelepeltje zou genoeg moeten zijn, maar het hangt ook af van de hoeveelheid vloeistof). 

Goed schudden voor elk gebruik en spuiten op de plaatsen waar je gewoonlijk mieren ziet rondkruipen, waarbij je het vooral probeert te gebruiken rond de toegangspunten van het huis, die zich vaak in de buurt van deuren en ramen bevinden, of misschien gaten in de muur. Als je ze vindt, en zo goed als je kunt afdichten, spuit dan overvloedig met dit product. Sommige mensen gebruiken het ook op waslijnen en rond kruidenpotjes.

Krijt

Er is een oma's middel dat nog steeds populair is: het schijnt dat mieren niet graag over krijtsporen lopen. De reden hiervoor zou zijn dat deze stof erin slaagt het feromoonspoor te onderbreken dat hen helpt om precieze paden te volgen.

Nuttige tips

  • Laat geen voedselkruimels rondslingeren in de keuken of in huis.
  • Probeer je eten altijd op dezelfde plaats op te eten, zodat er nooit etenresten op de bank of in bed blijven liggen.
  • Maak ook de vuilnisbakken regelmatig schoon, door ze met water en zeep te reinigen.
  • Laat ook geen voedsel in de voerbakken van de huisdieren tot de volgende dag zitten.

Wat zijn jouw favoriete manieren om mieren uit je huis te houden?

Advertisement