Aangekoekt vuil op pannen en ovenschalen? Ontdek handige methodes om het moeiteloos te verwijderen

door Natasja

28 April 2022

Aangekoekt vuil op pannen en ovenschalen? Ontdek handige methodes om het moeiteloos te verwijderen
Advertisement

Er zijn gerechten die de oven en de pannen heel erg vies maken. Bepaalde gerechten gekookt in de pan of gebakken in de oven laten aangekoekte voedselresten achter. En dan zijn er ook nog ongelukjes waarbij een ingrediënt verbrandt en aan de bodem van de pannen blijft zitten.

In die gevallen is krachtig schrobben een inspanning die vaak niet eens het gewenste resultaat oplevert, zodat je je moet wapenen met geduld en alles urenlang moet laten inweken. Je kunt ook alternatieve middelen proberen die je wat tijd en moeite besparen, zoals de hieronder genoemde.

Advertisement
Video tutorial via 4b1g/YouTube

Video tutorial via 4b1g/YouTube

  • Droogtrommeldoekjes: dit is een van de vreemdste en populairste middelen online. Vul de pan (of ovenschalen) met warm water en voeg slechts een druppel afwasmiddel toe. Neem dan een droogtrommeldoekje en laat het een uur intrekken. Het vuil moet heel gemakkelijk te verwijderen zijn, zonder moeite.
  • Azijn en baking soda: dit is een oma's middel dat niet vergeten mag worden. Verwijder het meeste met papier, en bestrooi vervolgens de hele pan of ovenschaal met baking soda. Giet er dan wat azijn in en wacht tot het reageert. Wanneer de emulsie klaar is, is het eigenlijk een goed idee om over te gaan tot de volgende stap, omdat de reactie van de twee ingrediënten de samenstelling ervan heeft veranderd. Maar op dat moment kun je meer azijn en zeer warm water gebruiken en alles een half uur of een uur laten weken en het schoonmaken zal zeer gemakkelijk gaan.
Advertisement
Video tutorial via Hometalk/YouTube

Video tutorial via Hometalk/YouTube

  • Aluminiumfolie: ook hier moet je altijd het grootste deel van het vuil met de hand verwijderen. Giet vervolgens een vingervol warm water in de schaal (deze methode wordt meer aanbevolen voor glaswerk dan voor andere soorten vaatwerk), voeg een paar druppels afwasmiddel toe en verkreukel wat aluminiumfolie tot een klein balletje. Dit moet worden gebruikt als een spons om alle aanslag zonder al te veel moeite te verwijderen.
  • Suikerklontjes: dit is een andere, meer bizarre truc die online wordt 'doorgegeven', maar hij schijnt te werken. Nadat je de ovenschaal minstens een half uur in zeer warm water hebt laten weken, verwijder het water en gebruik  een suikerklontje als een gummetje op de afzettingen. De hardheid en het abrasieve vermogen zouden in staat moeten zijn geïsoleerde resten die niet te omvangrijk zijn, te verwijderen.

Heb jij een voorkeursmethode om in deze gevallen te gebruiken?

Advertisement