Rozen planten: nuttige tips voor mooie, weelderige planten

door Natasja

28 April 2022

Rozen planten: nuttige tips voor mooie, weelderige planten
Advertisement

De lente is de tijd waarin je de tuin wilt vullen met alle prachtige bloemen die je van week tot week in bloei ziet staan, en een van de populairste planten is zeker de roos. Iedereen die een groen hoekje heeft, al zijn het maar een paar potten op het balkon of beter nog een tuin, kan bijna niet anders dan minstens één rozenplant kweken.

Er zijn talloze verschillende soorten, maar het zijn zelden zeer grote en krachtige planten wanneer je ze koopt. Integendeel, het is gebruikelijk om (vooral online) zelfs rozen met blote wortel te kopen, d.w.z. zonder kluitje aarde. Hoe moeten je ze in de groene ruimtes introduceren? Wanneer en hoe moeten ze in plantenbakken of bloemperken worden geplant?

Advertisement
Creativo

Creativo

Informeer eerst over rozen voordat je ze koopt: ze willen altijd zo'n 6 uur per dag (of meer) in direct zonlicht staan, hoewel sommige ook in halfschaduw kunnen groeien (maar dan minder bloeiend). Woon je echter in een gebied waar het echt heet en droog is, dan is het beter om plaatsen te zoeken waar ze tijdens de heetste uren van de dag gedeeltelijk beschut zijn tegen de zon.

De grond moet rijk zijn aan voedingsstoffen en mag slechts licht zuur of zelfs neutraal zijn. Bewerk de grond in het bed dus met organisch materiaal van goede kwaliteit (goede compost, regenwormenhumus), of voeg het toe aan de potgrond die je gaat gebruiken. Je moet er ook voor zorgen dat de grond niet te zwaar en compact is: de wortels moeten zich ongehinderd kunnen ontwikkelen, en er mag niet te veel klei zijn om waterretentie te veroorzaken. Maak het substraat waarin je de plant gaat plaatsen dus lichter met eventueel een beetje zand.

Vermijd het planten van rozen onder boomkruinen, maar geef de voorkeur aan plaatsen waar ze niet volledig aan de wind zijn blootgesteld. Vallende takken en krachtige rukwinden kunnen ook volwassen struiken beschadigen.

Houd altijd een minimale afstand aan wanneer je meerdere rozen bij elkaar plant. Dit wordt vaak aangegeven op de etiketten met vermelding van de soort en de teeltvoorschriften. Houd echter rekening met ten minste 50 cm tussen de planten voor planten die compacter of meer rechtop staan en ten minste 70 cm voor planten die de neiging hebben zich meer uit te spreiden. Op die manier zal elke plant beter groeien, wordt besmetting tussen door ongedierte en schimmels aangetaste planten voorkomen en is er ook geen concurrentie om voedingsstoffen in de bodem.

Vraag altijd aan de verkoper of het al tijd is om de plant te verplaatsen van de pot waarin je hem hebt gekocht naar een grotere pot of rechtstreeks in de grond: over het algemeen moet je dergelijke verplaatsingen vermijden in extreem warme perioden (in de zomer) of wanneer het exemplaar nog klein is en de wortels nog niet alle beschikbare ruimte in de pot in beslag hebben genomen.

Als het moment is aangebroken:

1. Bewerk de grond in de potten goed en maak, als je in de grond plant, een breder en dieper gat zodat het eerst met verrijkte, goed bewerkte grond wordt gevuld en pas daarna met de plant. Gebruik vervolgens spades en schoffels om de grond goed te beluchten.
2. Als de wortels van de roos in de pot waaruit u de roos verwijdert een beetje verstrengeld zijn geraakt, probeer dan heel voorzichtig althans het laatste stukje los te maken, zonder ze te breken. Dit zal de plant helpen om bezit te nemen van de nieuwe grond.
Waren de planten daarentegen planten met blote wortel, dan heb je de gelegenheid om hun toestand te controleren, waarbij je (met een gesteriliseerde en zeer scherpe schaar) eventuele beschadigde delen verwijdert, maar altijd met fijnheid en zonder te overdrijven.
3. Vergeet niet de plant onmiddellijk na het verpotten water te geven en de eerste weken iets vaker te controleren of hij water krijgt (maar zonder de grond elke dag te doordrenken, kun je dit om de twee of drie weken doen).

Veel plezier met tuinieren!

Advertisement