Blauweregen snoeien: hoe en wanneer de plant versterken

door Natasja

03 Juli 2023

Blauweregen snoeien: hoe en wanneer de plant versterken
Advertisement

De regen van lila, witte en roze bloemen die een blauweregen plant elk voorjaar geeft is altijd een adembenemend gezicht. Het is een zeer robuuste en winterharde soort die snel en weelderig groeit, tot het punt waarop zijn uitbundigheid vaak moet worden beteugeld.

Als blauweregen de mogelijkheid zou hebben om enorme pergola's te bedekken of hele gevels van gebouwen te beklimmen, zou snoeien minimaal zijn. Maar meestal heb je niet zoveel ruimte tot je beschikking en dus is een beteugelende ingreep noodzakelijk. Of eigenlijk twee, want blauweregen snoeien kan twee keer per jaar. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement
sadfaceclub/Reddit

sadfaceclub/Reddit

  • In de late winter: tussen februari en maart, of - in jaren waarin het koud blijft - wanneer er geen risico meer is op nachtvorst.
  • In de zomer: tussen juli en augustus.

De belangrijkste snoeibeurt vindt plaats aan het einde van de winter, wanneer een wat massievere actie wordt ondernomen om alles te verwijderen wat de hoofdplant van zijn kracht berooft. In deze zin moet er gehandeld worden om:

  • Droge delen of delen die beschadigd zijn door slecht weer of andere soortgelijke gebeurtenissen te verwijderen;
  • Uitlopers, d.w.z. flexibele takken (die erg snel groeien!) en beginnen vanaf de onderkant van de hoofdstam te verwijderen.
  • Plaatsen waar takken te verstrengeld zijn geraakt, uit te dunnen zodat de knoppen licht kunnen ontvangen en bloemen, bladeren en nieuwe takken vrijer kunnen groeien;
  • Het gebladerte in vorm te brengen.

In de zomer daarentegen wordt er 'groen' gesnoeid, d.w.z. met minimale tussenkomst, op de nieuwste takken van de plant. 

Denk er bij beide gelegenheden aan om de takken te leiden, vooral de nieuwe en flexibele takken, zodat ze het pad volgen dat je voor ze hebt uitgestippeld. Zo voorkom je een wirwar die in de loop der jaren moeilijk te beheren zal zijn en zal elke snoeibeurt gemakkelijker verlopen.

Voorzorgsmaatregelen om niet te vergeten

Wanneer je een deel van een plant afknipt (ook als je rozen meemt om in de pot te plaatsen), moet je ervoor zorgen dat je hulpmiddelen gebruikt met perfect scherpe messen. En die messen moeten ook gedesinfecteerd zijn, om te voorkomen dat ze plantenziektes veroorzaakt. Voor een blauweregen exemplaar heb je een takkenschaar nodig, misschien zelfs een telescopische heggenschaar of snoeischaar: het onderhoud en de voorbereiding ervan zijn essentieel voor succesvol snoeien.

Succes ermee!

Advertisement