15 handige tips om planten in potten te beschermen tegen de hittegolf

door Natasja

09 Juli 2023

15 handige tips om planten in potten te beschermen tegen de hittegolf
Advertisement

Met de zomer kunnen er vroeg of laat hittegolven komen, die de temperaturen soms echt de hoogte injagen en ons dwingen noodmaatregelen te nemen om de drukkende hitte te overleven. En net als wij hebben de planten die we thuis of in de tuin kweken er ook onder te lijden, vooral de planten in potten. Zolang ze in de grond staan, hebben planten meer bronnen om uit te putten om de crisisfases door te komen, dankzij het vocht dat in grotere hoeveelheden in de grond wordt vastgehouden dan in potten. Daarentegen warmt elke pot meer op, en daarmee ook de grond binnenin, waardoor het water eerder verdampt en de plantenwortels het net zo moeilijk krijgen als het zichtbare bovengrondse deel.

Wat kun je doen om ze te helpen? Er zijn een aantal trucs die je moet onthouden.

 floralscene5678

floralscene5678

We moeten ons bewust zijn van de groeiomstandigheden die we de planten kunnen bieden: als het balkon, terras, patio of tuin het hele jaar door wordt blootgesteld aan de zon, zal dat in de zomer nog meer het geval zijn. We moeten daarom eerst planten kiezen die van volle zon genieten en nog beter de soorten kiezen die het best tegen droogte kunnen. Vetplanten zijn de eerste waar je aan denkt, en dit is een zeer grote familie, die veel verder gaat dan cactussen en de meer bekende 'succulente' planten, dus het kan veel ideeën voor decoratie bieden zonder je te dwingen om elke dag voor planten te zorgen.

Zelfs zogenaamde mediterrane planten, zoals veel aromatische kruiden (lavendel, rozemarijn, salie), zijn goed bestand tegen de zomerhitte. En voor elk gebied waar je woont, zijn er zeker hele families van inheemse planten om te overwegen. Het is ook een fascinerende manier om zelf meer te weten te komen over de plek waar we wonen.

Het is ook essentieel om de juiste potten te kiezen: terracotta potten zijn altijd het beste, maar er zijn ook dikke plastic potten die een betere warmte-isolatie bieden. Het kan zijn dat je iets meer uitgeeft bij het inrichten van de groene hoek, maar dan verspil je tenminste geen geld aan planten die niet tegen de hitte kunnen. Vergeet niet dat de kleuren van de potten een indicatie zijn: hoe mooi de donkere potten ook zijn, als ze worden blootgesteld aan de zomerzon zullen ze het voor de plant moeilijker maken om te overleven. Vergeet ook nooit om drainagegaten te boren. Zelfs bij warm weer moet water altijd weglopen.

Help de planten met schotels, waaruit ze water kunnen halen voor een beetje extra voorraad. Soms worden ze vermeden uit angst voor muggen, maar als het warm is, verdampt het water er ook snel uit, dus is er minder risico.

Je kunt ook klei of andere kiezels gebruiken: je kunt het op het oppervlak van de grond rond de kragen van de planten strooien en het zal helpen om vocht vast te houden in de potgrond (maar kies altijd voor lichtgekleurde kiezels!), of je kunt het zelfs direct in de schotels leggen. Vooral klei is erg poreus en kan dus meer water vasthouden, dat dan iets langzamer verdampt, waardoor er een beetje vocht rondom de plant ontstaat.

Op een vergelijkbare manier kun je andere geschikte organische materialen gebruiken om de grond te mulchen, bedek het oppervlak dan met een laag die helpt om het vocht langer in de grond vast te houden. Het is dezelfde regel als voor het gazon: als het warm is en je wilt echt maaien, laat dan het maaisel op de grond liggen om de grond en het gras te beschermen tegen de hitte!

Denk aan de plek: als je een balkon of tuin in de schaduw hebt, verplaats de planten dan daarheen zodat ze beschermd zijn tijdens de heetste uren van de dag. Zorg anders voor parasols, gordijnen of schaduwzeilen om de potten te beschermen. Als je de potten op het gazon of een veld kunt zetten, die minder heet worden dan de vloer, kan dat ook veel helpen!

Om geen water te verspillen, moet je altijd 's ochtends vroeg of 's avonds laat water geven (de laatste optie is beter), wanneer de temperaturen milder zijn en de plant een paar uur meer van de zon weg is om het water op te nemen. Geef ook overvloedig water en doe dit zodra de grond droog is, zelfs een paar centimeter diep. Je zult al snel merken dat dit een ander ritme oplegt voor verschillende soorten planten, maar uiteindelijk kun je die planten groeperen, d planten die twee keer per week water nodig hebben, die met één keer water kunnen en die planten die vaker gecontroleerd moeten worden.

Vermijd tot slot het geven van meststoffen aan planten bij warm weer: hoe meer je de plant stimuleert om te groeien, of te bloeien of vrucht te dragen, hoe meer hij 'extra energie' nodig heeft om dat te doen, waardoor je uiteindelijk heel vaak water zou moeten geven.

 

Advertisement