Eierschalen voor planten: ja, maar hoe? De beste manier om te profiteren van een natuurlijke bron van calcium

door Natasja

02 Augustus 2023

Eierschalen voor planten: ja, maar hoe? De beste manier om te profiteren van een natuurlijke bron van calcium
Advertisement

Een van de bekendste oma's huismiddeltjes, het gebruik van eierschalen om weelderige planten te krijgen, wordt vaak voorgesteld als een wondermiddel en heeft een wereldwijde reputatie. De reden voor het succes ligt in het gebruiksgemak: eierschalen zijn etensresten die vaak in huis zijn en altijd bij het afval belanden. Af en toe kunnen eieren worden gebruikt voor creatieve projecten, paasdecoraties en zelfs voor het maken van handgemaakte sieraden. Maar de meest milieuvriendelijke vorm van recycling die wordt toegepast, is zeker het gebruik ervan in de tuin.

Maar de manier waarop we ze uiteindelijk gebruiken, doet vaak de voordelen teniet: we hebben het over fijnhakken, in heet water laten trekken alsof je thee aan het zetten bent, mengen met compost. Wat is de beste methode?

Advertisement
Creativo

Creativo

Door het calciumcarbonaat waaruit ze bestaan, zijn eierschalen extreem hard en nauwelijks oplosbaar - hierdoor kunnen ze de eieren binnenin beschermen. Een goede manier om gebruik te maken van de bestanddelen van de eierschalen is door ze toe te voegen aan de composthoop, maar bij voorkeur niet in grote stukken. Het gebeurt namelijk vaak dat, door de eierschalen slechts grof te hakken, ze nauwelijks zijn afgebroken en zelfs nog duidelijk zichtbaar zijn in de rest van de substantie. En ze zijn zelfs na maanden nog zichtbaar als we ze rond de planten begraven hebben.

Wat betekent dit? Dat als de eierschalen dus niet zijn afgebroken, het grootste deel van het calcium waarvan we hoopten dat het in de grond terecht zou komen en vandaar via de wortels naar de plant, in feite in de stukjes eierschaal is achtergebleven. De planten hebben zich er helemaal niet mee gevoed.

Betekent dit dat we het daarom maar moeten opgeven? Nee, maar er is altijd een volgende, fundamentele stap die je moet onthouden voordat je de eierschalen aan de compost (beter) toevoegt of in de grond stopt. En die stap is om verder te gaan dan versnipperen en ze daadwerkelijk tot stof te reduceren. Op die manier ontstaat een nog betere tuin- en moestuinmeststof dan landbouwkalk, die vooral geschikt is om in bodems te verwerken waar de zuurgraad gecorrigeerd moet worden.

Om de eierschalen effectief te verpulveren, kun je koffiemolens gebruiken (nog beter als ze professioneel zijn) of je kunt de schalen proberen te gebruiken door ze (15-20 schalen per keer) ongeveer twintig minuten te koken en ze dan een nacht te laten rusten. De volgende dag filter je het water en dat is dan een calciumoplossing die je moet toedienen, ongeveer 250 ml per plant om de twee weken.

Klaar om de eierschalen op de juiste manier te gebruiken?

Advertisement