Combineer deze twee veelgebruikte ingrediënten voor een onverwacht maar effectief schoonmaakmiddel

door Natasja

29 Juli 2023

Combineer deze twee veelgebruikte ingrediënten voor een onverwacht maar effectief schoonmaakmiddel
Advertisement

Omdat je er niet omheen kunt om je huis schoon te maken, is het op zijn minst essentieel dat de schoonmaakproducten en -technieken die je gebruikt het gewenste resultaat opleveren. Hoewel sommige klusjes gemakkelijk en niet erg vermoeiend zijn, kunnen andere veel tijd en energie innemen die we liever anders zouden gebruiken.

Er zijn echter enkele huishoudelijke trucjes die je in verschillende omstandigheden te hulp schieten. Als j bijvoorbeeld een toilet dat verpest is door kalkvlekken weer schoon wilt maken, of als je een alternatief middel wilt proberen om vlekken te verwijderen uit een stof die moeilijk schoon te krijgen lijkt met normaal wassen, kun je een combinatie van ingrediënten gebruiken die je gewoonlijk niet direct associeert met huishoudelijke reiniging.

Advertisement
Creativo

Creativo

De twee ingrediënten in kwestie zijn cola en baking soda. Het eerste is een bondgenoot van onschatbare waarde tegen roestkorst, kalkaanslag en zelfs moeilijke vlekken van vettig vuil; het andere, dat weten we zeker, is een zacht schurend poeder dat perfect is voor het mechanisch verwijderen van vuil van vele oppervlakken, wordt vaak gebruikt als additief in de was en werkt ook om onaangename geurtjes te absorberen. Samen kunnen ze dus heel wat problemen wegnemen.

Let er wel op dat je ze nooit direct in de fles van de drank mengt: als ze met elkaar in contact komen, veroorzaken ze een explosieve reactie die een veel dichter schuim oplevert dan het schuim dat ontstaat bij contact met azijn, en dat zelfs uit de fles gutst. Maar juist die reactie is nuttig bij het schoonmaken van bijvoorbeeld het toilet.

Dus als je een toilet hebt dat verpest is door moeilijk te verwijderen vlekken, laat deze twee ingrediënten dan hun werk doen. Giet eerst de cola, zelfs overvloedig, en voeg dan een glas baking soda toe. De bovenstaande reactie zal plaatsvinden en wanneer deze voorbij is, voeg je nog een beetje cola toe en laat je het een nachtje inwerken. De volgende dag zul je merken dat het vuil er met een minimum aan inspanning (en jezelf nog steeds helpend met een beetje baking soda op een spons) vanaf komt.

Een andere minder bekende methode, die je kunt proberen in het geval van vlekken op stoffen die je er maar niet uit krijgt, is als voorbehandeling in de was. Cola kan dankzij het fosforzuur effectief ontvetten. Je kunt dus cola direct op de vlek gieten en het een half uur laten inwerken voordat je met de was begint, waarvoor je een beetje baking soda aan het wasmiddel toevoegt, in het bakje. Anders zijn er ook mensen die een flinke dosis van het drankje direct in de trommel gieten, voordat ze het normale wasprogramma starten!

Heb jij al eens schoongemaakt met deze twee ingrediënten?

Advertisement