Een oase van schaduw, bloemen en vruchten in de tuin: 5 kleine, eenvoudig te beheren en te bewonderen bomen

door Natasja

10 Juli 2023

Een oase van schaduw, bloemen en vruchten in de tuin: 5 kleine, eenvoudig te beheren en te bewonderen bomen
Advertisement

Een kleine tuin, maar ook een groot balkon, kan veel baat hebben bij de aanwezigheid van grote struiken of bomen: deze bieden schaduw en koelte om de steeds hevigere zomerse hittegolven tegen te gaan, verfraaien met gebladerte, bloemen en fruit en vullen de groene ruimten soms zelfs met heerlijke geuren.

Omdat ze kleiner zijn, zijn ze gemakkelijker te beheren als het gaat om eventueel snoeien en rekening houden met de buren. Kortom, ze zijn allemaal te ontdekken en te bewonderen, en hier zijn vijf hele mooie.

Advertisement

Sneeuwboom (Chionanthus virginicus)

Sneeuwboom (Chionanthus virginicus)

bastus917 (영철 이)/Wikimedia Commons

Het is een grote struik of kleine boom die 6-10 meter hoog kan worden, afkomstig uit het noordoosten en zuidoosten van de Verenigde Staten, beroemd om het feit dat zijn prachtige lentebloesem lijkt op delicate sneeuwvlokken: in die periode wordt de plant echt een onweerstaanbare witte wolk. Bovendien zijn de bloemen zeer geurig en worden de bladeren goudgeel in de herfst, waardoor hij een groot deel van het jaar zeer decoratief is. Het is een bladverliezende plant die goed tegen de kou kan en niet gesnoeid hoeft te worden. Hij kan ook in zeer grote potten worden gekweekt, hoewel hij het in de grond het beste doet. Hij moet in de zon of halfschaduw staan.

Advertisement

Cornus Kousa

Cornus Kousa

Pxhere

Er zijn veel soorten Cornus, maar de Kousa, de zogenaamde Japanse plant, maar die in zijn natuurlijke staat ook voorkomt in China en Korea, is de meest populaire en wijdverspreide in tuinen in vele delen van de wereld. Het is een kleine, zeer traag groeiende bladverliezende boom die een maximale hoogte van 4-7 meter bereikt en als volwassen boom een parapluachtige, licht piramidale groeiwijze heeft, perfect om lichte schaduwplekken te creëren zonder de grond (of het huis!) in de winter van licht te beroven.

Zijn zeer hoge sierwaarde ligt vooral in de eigenaardigheid van het hebben van bladeren (of liever, schutbladeren) die eruit zien als witte bloemblaadjes, van verschillende vormen afhankelijk van de cultivar. Ze zijn meestal wit, maar er zijn ook subtiel roze variëteiten. De bloem is een groene bol in het midden, niets bijzonders, maar vervolgens produceert de plant dieproze vruchten die ook heel decoratief, eetbaar en geliefd bij vogels zijn. Het blad krijgt een fascinerende kleur in de herfst.

Lagerstroemia indica

Lagerstroemia indica

Famartin/Wikimedia Commons

Een van de populairste kleine tot middelgrote bomen is de Lagerstroemia, die als bijzonder kenmerk heeft dat hij in de zomer bloeit en tuinen en opritten met kleur vult. Hij kan witte, rode, oranje, roze en andere bloemen hebben, waardoor hij in elke omgeving zeer mooie kleurencombinaties kan maken. Hij kan alleen of in hagen groeien, zelfs in grote potten, en heeft erg mooi rood blad in de herfst. Hij groeit langzaam en bereikt een maximale grootte van ongeveer 4 meter, met een neiging tot rechtop groeien.

Fluweelboom of azijnboom (Rhus Typhina)

Fluweelboom of azijnboom (Rhus Typhina)

Famartin/Wikimedia Commons

Deze bladverliezende heester is erg rustiek en helemaal niet veeleisend qua cultivatie. Hij bereikt een hoogte en diameter van ongeveer 4 meter als volwassen plant, bloeit in de zomer met geelgroene pluimen gevolgd door bolvormige rode vruchten, maar de echte schoonheid is in de herfst, wanneer het gebladerte paarsrood kleurt. Hij kan apart of in groepen worden gekweekt.

Japanse mispel (Eriobotrya japonica)

Japanse mispel (Eriobotrya japonica)

Pixabay

De Japanse mispel is een zeer elegante aanwinst voor elke tuin. Hij heeft prachtige bloemen in de lente en eetbare vruchten in de zomer, die ook zeer decoratief zijn. Het is een kleine wintergroene plant met een maximale hoogte van 8-9 meter, maar vaak is hij kleiner. Het gebladerte is dicht en bestaat uit zeer grote, dikke bladeren en biedt uitstekende schaduw tijdens de hete periodes van het jaar.

Welke van deze bomen zou jij graag in je tuin willen hebben?

Advertisement