Gele vlekken in het toilet: 2 eenvoudige methodes om ze te verwijderen met alleen een beetje citroenzuur

door Natasja

07 Juli 2023

Gele vlekken in het toilet: 2 eenvoudige methodes om ze te verwijderen met alleen een beetje citroenzuur
Advertisement

Voortdurend gebruik van het toilet dwingt je om het vaak schoon te maken, en toch ontstaan er gemakkelijk gele vlekken op het porselein. Normale schoonmaakmiddelen kunnen die lelijke vlekken niet altijd verwijderen, maar een natuurlijk en zelfs geparfumeerd ingrediënt kan dat wel: we hebben het over citroenzuur. Dit poeder van gemakkelijk in water oplosbare kristallen heeft een uitstekend reinigings- en ontvettingsvermogen en werkt ook tegen kalkaanslag, de grootste boosdoener van die gelige aanslag in de toiletpot. Bovendien is het een minder agressieve stof dan azijn en daarom ook milieuvriendelijker.

Citroenzuur gebruiken voor het sanitair reinigen is een goedkope, nuttige en gemakkelijke optie. Laten we eens kijken hoe je citroenzuur het beste kunt benutten.

Advertisement
Creativo

Creativo

Het enige wat je nodig hebt is een spons, ook sponzen die eerst voor de afwas werden gebruikt en die nu een beetje verpest zijn, zijn prima. Sterker nog, als ze een schurend deel hebben, kunnen ze de kalkvlekken beter verwijderen. Afhankelijk van hoe je citroenzuur gebruikt, heb je misschien ook een spuitfles nodig.

Absoluut citroenzuur: als vlekken prominenter en hardnekkiger lijken te zijn, is het beter om ze op de harde manier aan te pakken. Neem dus een lepel citroenzuur en doe dit direct op de spons, die je ondertussen nat hebt gemaakt en een beetje hebt uitgewrongen. Gebruik vervolgens de spons zelf om het witte poeder over de vlekken te wrijven: de schurende consistentie zal uiteindelijk de vlekken uitwissen met een beetje ellebogenvet. Als je het hele oppervlak hebt behandeld, hoef je alleen nog maar af te spoelen. Vergeet natuurlijk niet om handschoenen te dragen.

Vloeibaar mengsel: voor een meer routinematige reiniging, als de vlekken net gevormd zijn en niet al te moeilijk te verwijderen, kun je ook 100 gram citroenzuur oplossen in een spuitfles van 750 ml. Spuit op alle vlekken en laat het een paar minuten inwerken voordat je gaat schrobben en afspoelen. Het kan ook een routine worden die je 's avonds voor het slapengaan herhaalt, zodat het middel de hele nacht zijn werk kan doen.

En als niets lijkt te werken? In dat geval kun je je toevlucht nemen tot een laten we zeggen noodoplossing, het soort dat je gebruikt als laatste redmiddel: schuurpapier met een superfijne korrel. Dit schuurt alle echt onmogelijke vlekken weg, maar daarbij tast het onvermijdelijk het glazuuroppervlak van het toilet zelf aan, dat dan poreuzer wordt en vatbaarder voor vlekken in de toekomst. Om te voorkomen dat je te vaak je toevlucht moet nemen tot de agressievere systemen, raden we een preventieve aanpak aan.

Advertisement