Orchideeën en wat je moet doen als bladeren verslappen en rimpelig worden

door Skip

24 Augustus 2023

Orchideeën en wat je moet doen als bladeren verslappen en rimpelig worden
Advertisement

Een gezonde mooie orchidee met levendige kleurrijke bladeren en sensuele bloemen is een spektakel dat moeilijk is te weerstaan, maar het is ook niet zeldzaam dat bladeren gaan hangen, inzakken en rimpelig worden. Het zijn zeker signalen die erop wijzen dat het niet goed gaat met de plant en dat hij lijdt. Maar waardoor wordt dit allemaal veroorzaakt en wat kan je eraan doen?

Orchideeën hebben zorg en aandacht nodig. Het zijn epifyten die door de mens anders worden gekweekt dan hoe ze ooit ontstaan zijn; in omstandigheden die waarschijnlijk (tenminste deels) qua temperatuur belichting en vochtgehalte sterk afwijken van de omstandigheden in hun natuurlijke habitat. Lees verder om erachter te komen wat je moet doen als de bladeren rimpelig worden.

wallpaperflare.com

wallpaperflare.com

Zoals al eerder gezegd kan de eerste oorzaak van de problemen komen door stress omdat orchideeën moeten leven in omstandigheden die afwijken van het ideaal. Temperatuurschommelingen, een teveel of tekort aan de juiste natuurlijke belichting, misschien zelfs tochten... het zijn allemaal factoren om rekening mee te houden. Beter is om altijd plekken in huis te vinden waar de orchidee kan verkeren in omstandigheden die het hele jaar door redelijk stabiel zijn en ze zoveel mogelijk niet verplaatsen.

Bewatering: vaak wijzen rimpelige bladeren erop dat er iets niet goed gaat in de bewatering. Als de plant niet voldoende water krijgt zie je de uitdroging vooral aan de verwelkte en verrimpelde blaadjes die zoveel mogelijk vocht proberen vast te houden. Maar als je ziet dat eigenlijk het substraat vochtig is en dat er zelfs condens in de pot zit dan is het tegengestelde waar, namelijk overbewatering.

In geval van te weinig water moet je de plant goed natmaken en hem in een schotel zetten voor een uur en dan het teveel aan water weg laten lopen in de gootsteen waarna je de plant weer op zijn plek zet. In het andere geval is goed om het substraat te vervangen door een droog substraat en maak je zo veel mogelijk rondom de wortels schoon. Opgelet, de orchidee lijdt en moet daarom extreem voorzichtig behandeld worden.

Advertisement
mountainfunk/Reddit

mountainfunk/Reddit

Insecten en parasieten:je ziet blaadjes die stuk zijn, je kijkt van dichtbij en je ziet dat het wemelt van iets. In dat geval is het goed om wat insecticide of specifieke pesticiden te gebruiken. Orchideeën zijn redelijk delicaat en je kan snel de mist in gaan met agressieve middelen. Als er sprake is van schimmel, wat misschien lastiger waar te nemen is, kan je beter de wortels controleren. Als ze verrot zijn neem je meteen een schaar waarvan de bladen gesteriliseerd zijn en knip je het rotte weg. Het substraat zal ook vervangen moeten worden want dit is waarschijnlijk ook niet goed meer.

Gebrek aan voedingsstoffen: dit kan ook leiden tot slappe en rimpelige bladeren. Rimpels kunnen komen door een verkeerde meststof die niet de juiste voedingsstoffen levert of (als je geen mest gebruikte) kan dat mogelijk een aanwijzing zijn dat je de plant moet helpen met een passende meststof. Het is altijd beter om je goed te laten informeren door verkopers welke orchidee hij kweekt en wat deze precies nodig heeft.

Een orchidee zonder levenslustige blaadjes geeft een signaal af en is het aan ons om hem te helpen!

Source:

homeorchids.com

Advertisement