Voor altijd bloeiende geraniums kun je twee eenvoudige, gratis middelen gebruiken

door Natasja

14 Juli 2023

Voor altijd bloeiende geraniums kun je twee eenvoudige, gratis middelen gebruiken
Advertisement

Er zijn maar weinig planten die zo opvallen als de geraniums die van de lente tot en met de zomer op kleurrijke balkons en vensterbanken staan. De geraniums die we het vaakst zien zijn de zogenaamde Pelargonium zonale, maar andere grote sterren die we vaak zien zijn de Franse geraniums, met kleinere maar niet minder mooie bloemen.

Waarom zijn ze zo succesvol? Omdat het planten zijn die, alles bij elkaar genomen, weinig verzorging nodig hebben en er altijd geweldig uitzien: we zien die bloemenkussens graag huizen en tuinen opfleuren en ze willen tenslotte alleen de juiste blootstelling en hoeveelheid water. Maar is dat echt alles? Eigenlijk is er nog een geheim dat helpt om geraniums altijd mooi en in bloei te houden. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement
Creativo

Creativo

Wat betreft water geven: overdrijf het nooit, maar controleer het consequent. Je zult snel begrijpen wat de juiste  frequentie is voor je geraniums in verschillende tijden van het jaar.

De gouden regel die ook voor geraniums geldt, is om pas overvloedig water te geven als de grond volledig is uitgedroogd. Afhankelijk van het klimaat en de tijd van het jaar zul je in de zomer vaker water moeten geven, zo'n twee tot drie keer per week, en in de winter minder. Om te weten of de grond droog is, steek je een vinger in de grond om te voelen of de grond misschien nog vochtig is onder de oppervlaktelaag van ongeveer vijf centimeter. Als het vochtig is, wacht dan nog een dag of twee voordat je het opnieuw controleert. Deze planten zijn erg gevoelig voor wortelrot, wat vaak hun dood tot gevolg heeft.

Het andere geheim is het verwijderen van verdroogde bloemen en takken, wat de plant stimuleert om nieuwe aan te maken. Zodra je ziet dat er droge bloemen of bladeren zijn, probeer ze er dan voorzichtig met je handen af te trekken. Bij sommige soorten, zoals de zogenaamde Franse geraniums, kunnen ze meer weerstand bieden en in dergelijke gevallen moet je altijd met een goed geslepen en gesteriliseerde schaar te werk gaan om een schone snede te maken zonder te scheuren.

Let op: deze handeling staat niet gelijk aan snoeien, wat aan het einde van de zomer (of soms later) moet gebeuren om de plant te helpen op een harmonieuze en evenwichtige manier te groeien.

Twee vergelijkbare kleine tips zullen veel doen voor het welzijn van je geraniums!

Advertisement