9 creatieve ideeën om de ruimte in een kleine slaapkamer te maximaliseren

door Natasja

03 Juni 2023

9 creatieve ideeën om de ruimte in een kleine slaapkamer te maximaliseren
Advertisement

Je wordt wakker en al bij het uit bed stappen struikel je over iets, omdat de kamer overvol staat met meubels en er weinig ruimte is. Of omdat er rommel is, omdat je niet overal plaats voor kunt vinden. Soms is de oplossing om iets weg te doen, maar sommige andere keren is het gewoon een kwestie van strategisch aanpakken.

Er zijn namelijk onderbenutte ruimtes en mogelijkheden die misschien niet meteen in je opkomen, maar die de ruimte die, in plaats van ons te ergeren, het toevluchtsoord zou moeten zijn waar je je batterijen oplaadt, veel leefbaarder kunt maken. Hieronder volgen enkele nuttige tips.

Advertisement

Alles onder het bed

... Of ook eromheen! Door de ruimte van een bedombouw met veel nuttige vakken optimaal te benutten, voorkom je vervelende rommel in de rest van de kamer. Dus niet alleen bedopbergers, maar ook lades rondom het frame, altijd gelijk met het bedframe, zodat je gemakkelijk uit bed kunt stappen. En verwaarloos ook het hoofdeinde niet: ook daar kunnen heel wat voorwerpen een plaats vinden, tot het punt - als je dat wenst - dat je zelfs nachtkastjes kunt afschaffen.

Advertisement

En het voeteneind?

Het voeteneind van het bed kan, in combinatie met de bovenstaande oplossingen of alleen beschouwd, ook een te benutten punt worden. Als er voldoende ruimte is tussen de onderkant van het bed en de tegenoverliggende muur, kunnen kisten, boekenkasten en andere soortgelijke meubels dicht bij het bed worden geplaatst, maar nooit hoger dan het bed zelf. Je kunt ook een ladekast tegen de muur tegenover het bed plaatsen.

Niet veel ruimte om rond te lopen? Op plaatsen waar je niet anders kunt dan een extra meubel toevoegen, geef de voorkeur aan smalle exemplaren die toch ruim zijn.

Kleding ophangen

Laten we er niet omheen draaien: een hele kledingkast in de open lucht houden is een stofnachtmerrie, maar het valt ook niet te ontkennen dat er ergens in de slaapkamer altijd een stapel kleren ligt die niet vuil genoeg is om gewassen te worden, maar ook niet meer schoon genoeg om terug te gaan naar de kledingkast. Die komen op de stoel terecht. In plaats van een stoel waar de stapel kleren wankel op balanceert, waarom hang je ze niet op, zodat er op de vloer ruimte is voor een ladekast, schoenenrek of iets anders dat dient om efficiënt te organiseren?

Planken waar je het niet verwacht

Rekken en planken kunnen overal worden gecreëerd, ook aan de muur boven het bed, vooral als dat in de hoek van de kamer is weggestopt. Boeken, plantenbakken met andere minder gebruikte voorwerpen: alles kan daar terechtkomen.

Advertisement

Denk verticaal

Wanneer er een vrij stuk muurruimte is, en je kunt ruimte op de vloer opofferen, overweeg dan of er mogelijkheden zijn voor verticaal uitbreidende meubels. Kolomrekken, smalle kasten, boekenkasten, enz. Als ze in de hoek aan de zijkant van het bed komen te staan, zouden ze het nachtkastje kunnen vervangen!

Ladebed

Het huis zal te klein zijn om een logeerkamer te hebben, maar je vindt het misscchien wel goed dat gasten bij jou slapen in plaats van op de bank of op een meer precaire manier. Het ladebed blijft de beste oplossing.

Advertisement

Wandlamp

Als je een manier hebt gevonden om het nachtkastje te verwijderen, zul je er zeker over hebben nagedacht om het lampje te verplaatsen, of beter nog, te vervangen door verstelbare spots. Maar ook als er een nachtkastje is, zal het gebruik van een wandlamp, bij voorkeur een met draaibare armen (zodat je op verschillende plaatsen licht kunt schijnen, afhankelijk van hoe je hem beweegt), nuttige kastruimte vrijmaken.

Zwevende tafel

Of je nu een mini-werkplek of studeerhoek nodig hebt, of eventueel een kaptafel, een tafel is altijd handig, en om hem minder omvangrijk te maken zou je kunnen kiezen voor een zwevende wandplank.

Advertisement