Het energiebesparende huis: het is gebouwd in een kas

door Natasja

27 Juni 2023

Het energiebesparende huis: het is gebouwd in een kas
Advertisement

De winters in Zweden kunnen erg streng zijn: in de koudste maand van het jaar, februari, schommelen de temperaturen tussen de -20 en -3 graden, en de andere wintermaanden zijn niet veel milder. Zelfs de zomer wordt nooit echt heet, met gemiddelde temperaturen tussen de 11 en 23 graden. De kou bestrijden is dus een kwestie van overleven, en dat moet op een kostenbesparende manier gebeuren.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat een van de meest avant-gardistische landen op het gebied van eco-duurzaam wonen het land is waar een zeer slim en effectief project tot leven is gekomen, dat van een stel dat, in plaats van hun toevlucht te zoeken in hete flats, liever midden in de natuur wilde wonen en hun huis op een ingenieuze manier wilde verwarmen.

via Kirsten Dirksen/YouTube

Advertisement
 Kirsten Dirksen/YouTube

Kirsten Dirksen/YouTube

De twee heten Marie Grammer en Charles Sacilotto en ze hebben bedacht om midden tussen de bomen een schuilplaats te bouwen die iets bijzonders heeft: hij is gebouwd in een kas. Of beter gezegd, het is omgeven door een transparante structuur die eruitziet als een kas. Immers, als we kassen binnengaan om te kweken, merken we dan niet altijd dat ze enkele graden warmer zijn dan buiten, op elk moment van het jaar?

Het is precies dat effect dat de twee in hun voordeel hebben gebruikt, met een ingenieus ontwerp dat er ook nog eens prachtig uitziet. Ze noemen het Nature House (Naturhus in het Zweeds).

Advertisement
 Kirsten Dirksen/YouTube

Kirsten Dirksen/YouTube

De twee besloten een perceel over te nemen waar een klein theehuis stond en er hun toevluchtsoord van te maken. Dus kapselden ze het gebouw in binnen een structuur van versterkt glas, vier millimeter dik, die als een tweede transparante gevel werd. Het is alsof je het ene huis in het andere ziet.

Het effect, vanuit esthetisch oogpunt, is ongelooflijk: de hele interne structuur kan het zich veroorloven om zich naar buiten toe te openen met balkons en terrassen, begaanbare daken... Die absoluut leefbaar worden op elk moment van het jaar, omdat het glas beschermt tegen de kou en het weer. Een beetje zoals wonen in een glazen stolp, maar dan in de vorm van een huis!

Je kunt meer te weten komen over deze buitengewone woning in de video hieronder.

Zou het geen droom zijn om zulke technologie te gebruiken en in zo'n huis te wonen?

Advertisement