6 inspirerende ruimtebesparende ideeën om de ruimte in alle kamers van het huis te optimaliseren

door Natasja

23 September 2023

6 inspirerende ruimtebesparende ideeën om de ruimte in alle kamers van het huis te optimaliseren
Advertisement

In ons dagelijks leven is het juiste gebruik van ruimte van het grootste belang, vooral wanneer er, zoals steeds vaker het geval is in stadsappartementen, weinig ruimte is.

Het organiseren en optimaliseren van ruimte betekent niet alleen een opgeruimde en gemakkelijker schoon te maken omgeving, maar ook extra ruimte om al je bezittingen op te bergen, en er is niets belangrijker als het gaat om het hebben van een functionele omgeving voor je dagelijks leven en dat van je gezin.

Door rekening te houden met de ruimte die je tot je beschikking hebt en met je gewoonten, kun je dus een plek op maat creëren waarin je je comfortabel en thuis voelt. Als je niet weet waar je moet beginnen, kun je inspiratie opdoen bij industrie-experts en vrienden en kennissen die al praktische oplossingen hebben toegepast in hun eigen huis.

We stellen 6 inspirerende ruimtebesparende ideeën voor om te beginnen met het optimaliseren van kleine appartementen.

Advertisement

Multifunctionele meubels om het huis te optimaliseren

Multifunctionele meubels om het huis te optimaliseren

Amazon

Het gebruik van multifunctionele meubels in huis is belangrijk om de ruimte te optimaliseren: met een bed met opbergruimte krijg je bijvoorbeeld extra ruimte voor dekens, kussens en beddengoed, net zoals je met een hoekbank in de woonkamer, met opbergruimte onder de langere zitting, extra meubilair hebt om documenten, accessoires of gewoon dekens en kussens in op te bergen.

Advertisement

Optimaliseren met uitklapbaar meubilair

Optimaliseren met uitklapbaar meubilair

Amazon

Als je grotere ruimtes nodig hebt waarin je je comfortabeler kunt bewegen, kun je kiezen voor uitklapbare meubels, die alleen ruimte innemen als ze echt van pas komen.

Als het opklapbed algemeen bekend staat als een perfecte oplossing als je in een studio woont, is een andere uitstekende oplossing de klaptafel in de keuken, zodat je je maaltijden zelfs kunt eten in een ruimte die alleen groot genoeg lijkt voor de bereiding ervan.

Een uitklapbaar bureau aan de muur geeft je de mogelijkheid om een thuiskantoor in te richten, zelfs als er niet genoeg ruimte is om een echt kantoor in te richten.

Ruimtebesparende badkamer voor optimale ruimte

Ruimtebesparende badkamer voor optimale ruimte

Amazon

Een kleine badkamer kan moeilijk te beheren zijn en je veel hoofdbrekens bezorgen als je al de flesjes, handdoeken en producten voor persoonlijke hygiëne moet opbergen. Dus waarom niet alle beschikbare hoogte benutten?

Bedenk hoeveel ongebruikte muurruimte er is: boven de deur en het raam, boven het toilet of de wasmachine, er zijn veel ruimtes die effectief kunnen worden gebruikt om al je hygiënische benodigdheden op te bergen. Je kunt ook een paar praktische deurplanken aanschaffen en er de perfecte kast van maken.

Ruimte geoptimaliseerd voor kinderen met veel spullen

Ruimte geoptimaliseerd voor kinderen met veel spullen

Ikea

De slaapkamer van de kinderen lijkt nooit genoeg ruimte te hebben voor al hun speelgoed, boeken en schriften voor studie en spel. Kubusvormige planken aan de muur zijn de perfecte oplossing voor boeken, terwijl een bed/bank met lades perfect is voor de kinderen om zich dag en nacht comfortabel te voelen, maar ook om veel spullen op te bergen, van speelgoed tot beddengoed. Sommige modellen kunnen gemakkelijk worden omgebouwd tot een tweepersoonsbed als dat nodig is.

Voor hun kledingkast daarentegen zijn twee deuren genoeg voor al hun kleren en accessoires, mits optimaal beheerd met organisatoren en verdelers.

De tussenverdieping om de ruimte in de hoogte te benutten

De tussenverdieping om de ruimte in de hoogte te benutten

Pexels

Of je flat nu een studio is of gewoon een heel klein appartement, met een loft kun je een extra kamer creëren, waardoor je veel meer ruimte tot je beschikking hebt. Eindelijk heb je een extra slaapkamer, of misschien een studeer- of ontspanningsruimte waar je je kunt terugtrekken om nieuwe energie op te doen.

Advertisement

Een georganiseerde ruimte onder de trap

Een georganiseerde ruimte onder de trap

PxHere

Weet je Harry Potter nog, die sliep in de kast is de trap van het huis van de Dursleys? Neem een voorbeeld aan de geliefde kleine tovenaar uit de bekende literaire saga en gebruik de trap als opslagruimte. Of het nu een boekenkast, een ladekast, een extra voorraadkast of een echte keuken is, je hebt letterlijk een extra kamer tot je beschikking.

Hoe heb jij de ruimte in je huis geoptimaliseerd?

Advertisement