Beddengoed en seizoenswisselingen: wanneer is het tijd om gordijnen en bedgoed te vervangen?

door Natasja

18 December 2022

Beddengoed en seizoenswisselingen: wanneer is het tijd om gordijnen en bedgoed te vervangen?
Advertisement

Als we het hebben over de wisseling van de seizoenen, hebben we het niet alleen over onze kledingkasten, maar over de stoffen van het hele huis. Ook gordijnen, lakens en dekens hebben hun eigen seizoensgebondenheid: als we in de zomer op zoek gaan naar lichte stoffen, die ons koel houden en de luchtcirculatie bevorderen, is het een goed idee om, als de dagen koud beginnen te worden, te kiezen voor dikkere stoffen, die ons een gevoel van warmte geven en ons helpen het harde klimaat beter te doorstaan.

Wanneer en hoe moet je het beddengoed vervangen? En hoe en wanneer moet je het wassen, zodat je altijd frisse, schone en geurende kamers hebben? Laten we samen wat tips bekijken.

Advertisement

Voorbereiding

Voorbereiding

Creativo

Allereerst moet je je tijdig organiseren voor de wisselen van het beddengoed: de ideale tijd is september, hoewel je dit kunt uitstellen tot eind oktober, afhankelijk van de weersomstandigheden van het seizoen. Bereid je voor door al het herfst- en winterbeddengoed te verwijderen en te laten luchten, en maak van de gelegenheid gebruik om de kledingkast op te ruimen, schoon te maken en te luchten. Je kunt hiervoor natuurlijke methoden gebruiken, zoals een mengsel van water en azijn of water en baking soda of ook Marseillezeep.

Begin al het lichtere zomerbeddengoed beetje bij beetje te wassen en berg het netjes op, misschien in vacuümzakken zodat het minder ruimte inneemt. Leg ook een geurzakje in de kast; je kunt het maken met lavendelbloemen of andere aromatische kruiden zoals laurier, rozemarijn of salie, of kruiden zoals kaneel en kruidnagel, of gewoon met een watje gedrenkt in je favoriete essentiële olie.

Advertisement

Keuze van het beddengoed

Keuze van het beddengoed

Creativo

Je bent nu klaar om het meest geschikte beddengoed te kiezen om de dagen maar vooral de winternachten te verwarmen. Hiervoor is het belangrijk aandacht te besteden aan alle details, te beginnen met de matrashoes, die zacht, warm en gewatteerd moet zijn. Wat lakens betreft, kun je vertrouwen op tijdloos katoen, geschikt voor alle seizoenen omdat het ademend en koel is in de zomer en warm in de winter, of kiezen voor flanel, een dikkere en warmere katoen. Als sprei zal de keuze gaan tussen een gewatteerde deken, gemaakt met ad hoc vulling om zelfs in de koudste nachten warmte te garanderen, en een dekbed. In dit geval kun je de vulling en het gewicht naar wens kiezen, en kun je de stijl van de slaapkamer voordelig en snel veranderen door het dekbedovertrek te verwisselen.

Gordijnen

Gordijnen

Creativo

Gordijnen zijn ook belangrijk bij het creëren van een warme en comfortabele omgeving: terwijl het in de zomer beter is om te kiezen voor lichte stoffen en lichtere en koelere kleuren, is het in de winter beter om te kiezen voor zwaardere stoffen en warmere kleuren, zodat er minder warmte ontsnapt. Als je de gordijnen niet wilt veranderen met de wisseling van het seizoen, kun je kiezen voor dubbele gordijnen: de ene is gemaakt van een lichte stof en meer geschikt voor de zomer, de andere van een zwaardere stof die je helpt warm te blijven in de winter. Er zijn verschillende types die je gemakkelijk kunt aanpassen aan de stijl van je huis. Vergeet niet dat gordijnen ook af en toe een opfrisbeurt nodig hebben: idealiter was je ze minstens één keer per maand, zodat je altijd een frisse, schone en geurige omgeving hebt.

Al klaar om de kamers te verfraaien?

Advertisement