Je orchideeën zullen lang leven en bloeien dankzij de flessenmethode

door Natasja

16 Juni 2023

Je orchideeën zullen lang leven en bloeien dankzij de flessenmethode
Advertisement

Orchideeën staan bekend als relatief moeilijke planten om te kweken; ze hebben het juiste licht en de juiste vochtigheidsgraad nodig, er moet zeer zorgvuldig water worden gegeven, waterstagnatie en tocht moeten worden vermeden en er moet altijd voor de juiste lichturen en -intensiteit worden gezorgd. En vaak, ondanks dat je op al deze variabelen let, beginnen deze planten op onverklaarbare wijze te verwelken of stoppen ze met bloeien. 

Er zijn echter een paar trucjes waarmee zelfs degenen die pas beginnen met het kweken van kamerplanten, met succes orchideeën kunnen verzorgen en ervoor kunnen zorgen dat hun planten een lang en voorspoedig leven leiden. Eén truc in het bijzonder bij het kweken van deze prachtige maar delicate planten is het gebruik van een eenvoudige plastic fles. 

Laten we het samen ontdekken.

Advertisement
astutelyabsurd/Reddit

astutelyabsurd/Reddit

Potten voor je orchideeën maken van plastic flessen is snel en gemakkelijk en levert je verrassend lang levende en gezonde planten op. 

  • Pak een plastic fles en een stanleymes. Nadat je het etiket hebt verwijderd, snijd je de fles voor ongeveer tweederde door, waarbij je ervoor zorgt dat een klein deel van de bovenkant aan de bodem vastzit als een deksel;
  • Maak met een scherpe metalen punt gaten in beide delen van de fles, die als afvoergaten zullen dienen.
  • Strijk met een heet strijkijzer lichtjes over de bovenste opening van je fles zodat deze zacht wordt en je plant niet beschadigt.
  • Draai nu het bovenste deel van de fles om, plaats het in het onderste deel van de fles en doe er wat houtskool in: je hebt het nodig om vocht vast te houden, maar ook als waardevolle meststof.
  • Nu is het tijd om je orchidee op de houtskool te zetten en er een houten stokje aan te bevestigen als steun om hem rechtop te laten groeien: hij zal meteen weelderig beginnen te groeien. Vergeet niet om spaarzaam water te geven als de grond droog is en hang je fles aan het plafond.

Heb je deze kweektechniek al eens geprobeerd voor je orchideeën? Ze zien groeien is nog nooit zo eenvoudig geweest!

Advertisement