16 koudebestendige planten om ook in de winter je terras of balkon te verfraaien

Janine image
door Janine

08 Oktober 2023

16 koudebestendige planten om ook in de winter je terras of balkon te verfraaien
Advertisement

Voor liefhebbers van tuinieren is er niets fijner dan genieten van het eigen bloemrijke terras of balkon. Wanneer de augustuszon echter geleidelijk plaats maakt voor kou en neerslag, geven velen zich over aan de grijsheid van het klimaat, waardoor ook balkons en terrassen van hun kleuren worden ontdaan in afwachting van de terugkeer van de lente.

Maar waarom zou je jezelf niet trakteren op een moment van vrolijke en kleurrijke ontspanning buiten, zelfs in de winter? 's Ochtends wakker worden zal gemakkelijker zijn als je prachtige bloeiende planten je verwelkomen. In de winter is dit niet onmogelijk, je hoeft alleen maar de soort te kiezen die het beste bestand is tegen het winterklimaat in je regio.

Als je zelfs op de koudste dagen de kleurrijke levendigheid van bloeiende planten niet wilt opgeven, plaats dan koudebestendige vaste planten op je balkon of terras. Hieronder stellen we je 16 interessante soorten voor.

Advertisement

1. Heuchera of purperklokje

1. Heuchera of purperklokje

Dominicus Johannes Bergsma/Wikimedia Commons

Een kleine meerjarige kruidachtige plant die aan het einde van de zomer bloeit. Heuchera is een zeer decoratieve soort die de kou zeer goed verdraagt ​​en niet tegen de zon en hitte kan. Als hij in een pot wordt gekweekt, kan hij in de zomer naar een schaduwrijke plek worden verplaatst, terwijl hij in de winter prachtig in de zon op je terras kan staan.

Advertisement

2. Calycanthus

2. Calycanthus

Kristine Paulus from New York, United States/Wikimedia Commons

De Calycanthus, een middelgrote struik, wordt zeer gewaardeerd om zijn winterbloei; de takken zijn in februari of maart gevuld met zeer levendige en geurige gele of witte bloemen, voordat de nieuwe bladeren verschijnen. Zet hem in de volle zon maar beschut tegen de wind om een ​​overvloedige bloei te garanderen. Verplaats hem in de zomer naar de schaduw.

3. Zonneoog

3. Zonneoog

Krzysztof Ziarnek, Kenraiz/Wikimedia Commons

De zonneoog is een spontane meerjarige kruidachtige plant in Amerika en wordt op grote schaal gekweekt vanwege zijn hoge sierwaarde. Het produceert bloemen die lijken op zonnebloemen, maar kleiner van formaat, vanaf het midden van de zomer tot het einde van de herfst en kan gemakkelijk worden gekweekt in potten in de volle zon, en moet bevochtigd worden als de grond droog is.

4. Cyclaam

4. Cyclaam

Tejvan Pettinger/Wikimedia Commons

De cyclaam is een van de planten die het vaakst als cadeau wordt gegeven bij speciale gelegenheden, vooral bij de geboorte van een kind, omdat het een symbool is van vruchtbaarheid. Hij bloeit lang, tot wel 4 maanden, en is zelfs bestand tegen strenge wintertemperaturen. Hij moet beschermd worden tegen vorst, regen en waterstagnatie en zal met weinig onderhoud je terras langdurig kleuren.

5. IJsbloem

5. IJsbloem

Vinayaraj/Wikimedia Commons

Succulente, kruidachtige vaste plant met een kruipende groeiwijze, worden de planten van het geslacht Delosperma zeer gewaardeerd vanwege hun hoge decoratieve kracht. Sommige soorten zijn winterhard en verdragen temperaturen tot -10 graden. Deze plant, rustiek en gemakkelijk te kweken, kan met weinig moeite je terras of balkon verfraaien en je verrassen met zijn stengels en prachtige bloemen.

Advertisement

6. Struikhei

6. Struikhei

tonkaslol/Reddit

Calluna vulgaris is een koudebestendige groenblijvende plant en is perfect voor het decoreren van balkons en terrassen met de prachtige kleuren van de winterbloei. Hij begint te bloeien aan het begin van de herfst en vereist zure grond en moet regelmatig maar nooit overmatig water gegeven worden.

7. Monarda

7. Monarda

flrachael/Reddit

Planten van het geslacht Monarda worden zeer gewaardeerd, zowel voor sierdoeleinden als als medicinale planten. Deze plant, ook bekend als "bergamotplant”, is zeer goed bestand tegen lage temperaturen, maar niet tegen hitte. Hij houdt van zonnige plaatsen, bij voorkeur in de halfschaduw, en heeft alleen van de lente tot de herfst regelmatig water nodig, om de 3-4 dagen.

Advertisement

8. Bergthee

8. Bergthee

Tribblehappy/Reddit

Gaultheria procumbens is een kleine groenblijvende struik met karakteristieke vruchten in de vorm van kleine rode appeltjes die direct na de bloei verschijnen. Hij kan het hele jaar door buiten voor sierdoeleinden worden gekweekt, maar verdraagt ​​geen hitte en geeft de voorkeur aan halfschaduwrijke plaatsen.

9. Siberische iris

9. Siberische iris

Ful-Mulberry5018/Reddit

Een plant die zelfs de koudste temperaturen niet vreest. Na de spectaculaire voorjaarsbloei groeien er dikke bosjes donkergroene bladeren die even mooi zijn om naar te kijken. Het wordt gekweekt in de volle zon of halfschaduw, zelfs in de buurt van water, maar niet ondergedompeld.

Advertisement

10. Toverhazelaar

10. Toverhazelaar

deep_saffron/Reddit

Voorzien van een goede weerstand tegen vervuiling en kou, tolereert de toverhazelaar temperaturen tot -20 graden en geeft hij zeer bijzondere bloemen in de winter, van oktober tot maart. Om deze reden is het een zeer geschikte plant voor het decoreren van winterterrassen, waarbij hij gesnoeid moet worden om de grootte te beperken voor de teelt in potten.

11. Indigolupine

11. Indigolupine

Comfortable_Hawk_310/Reddit

Een plant afkomstig uit de prairies, die zowel zomerse hitte als temperaturen onder het vriespunt goed verdraagt; hij groeit erg langzaam, dus het is raadzaam om al grote planten aan te schaffen om te verplanten.

Advertisement

12. Sneeuwklokje

12. Sneeuwklokje

Dj Arcsull/Reddit

Zoals de naam al doet vermoeden, verschijnt deze prachtige witte bloem aan het einde van de winter, soms onder de sneeuw, en is de eerste van het jaar die bloeit. Geplant in de herfst, moet het in de winter elke 15 dagen worden bewaterd, waarbij aandacht moet worden besteed aan waterstagnatie. Deze plant lijkt kwetsbaar en delicaat, maar is zeer goed bestand tegen de kou en geeft in de zomer de voorkeur aan een standplaats in de schaduw van een grote boom.

13. Kattenkruid

13. Kattenkruid

nd3303/Reddit

Kattenkruid, zo genaamd vanwege de productie van terpeen, een verbinding die lijkt op de feromonen van katten, die zich erdoor aangetrokken voelen. Deze plant heeft paarse bloemen die lijken op lavendel in de lente, maar is beter bestand tegen lage temperaturen.

Advertisement

14. Camellia

14. Camellia

ewilio/Reddit

Een andere plant die zeer gewaardeerd wordt voor sierdoeleinden. Zijn prachtige bloei verschijnt van januari tot mei, met grote, rode, roze of witte bloemen. Deze plant is goed bestand tegen koude temperaturen, maar kan de hitte niet verdragen, geeft de voorkeur aan schaduwrijke plekken en heeft in de zomer regelmatig en overvloedig water nodig.

15. Nieuw-Engelse aster

15. Nieuw-Engelse aster

Emotional-One 7307/Reddit

Een rustieke vorstbestendige soort, bloeit vanaf eind augustus en het hele najaar en heeft een struikachtige ontwikkeling waardoor hij uitstekend geschikt is voor de decoratie van je terras.

Advertisement

16. Sierkool

16. Sierkool

Tigertwenty/Reddit

Net als zijn voedselverwanten is sierkool een wintergroente en bloeit van november tot februari. Voor decoratieve doeleinden wordt deze plant zeer gewaardeerd vanwege de prachtige blauwgroene kleur aan de buitenkant en paarse binnenkant. Hij groeit goed in de volle zon en halfschaduw, geef hem regelmatig water maar vermijd waterstagnatie.

Welke planten kweek jij in je tuin?

Advertisement