Als je ze kent, vermijd je ze: 15 meest voorkomende fouten bij het kweken van Bougainvillea

door Natasja

03 Augustus 2023

Als je ze kent, vermijd je ze: 15 meest voorkomende fouten bij het kweken van Bougainvillea
Advertisement

Bougainvillea is een klimplant die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt, pas in de 18e eeuw werd ontdekt, maar vandaag de dag een van de populairste sierplanten is als haag of pergola bij huizen en in tuinen, vooral in de buurt van de zee in warme, zonnige klimaten. De prachtige roze, fuchsia en paarse bloemen voegen een levendige kleurrijke noot toe aan muren, veranda's en patio's en creëren spectaculaire effecten.

De bougainvillea is gemakkelijk te kweken, maar is wel vrij delicaat en heeft speciale eisen betreft het kweken, zozeer zelfs dat je hem gemakkelijk kunt zien lijden in de potten of bloembedden. Dus hoe ga je te werk om deze prachtige plant zo te kweken dat hij goed gedijt en bloeit?

Hier zijn de 15 meest voorkomende fouten bij het kweken en hoe je ze kunt vermijden.

Reddit

Reddit

 1. Blootstelling: de bougainvillea is een zonminnende plant en moet daarom minstens 6 uur per dag aan zonlicht worden blootgesteld. Anders komt de bloei misschien niet tot uiting zoals het zou moeten.
 2. Irrigatie: omdat deze plant gewend is aan een droog klimaat, heeft hij weinig water nodig. Daarom is te veel water geven een van de meest gemaakte fouten bij het kweken van deze plant. Als de grond te nat wordt gehouden, kan de bougainvillea wortelrot vertonen. Plant hem in goed doorlatende grond en laat hem tussen het water geven door goed drogen.
 3. Meststoffen: altijd nuttig voor de groei van de plant, maar bij overmatig gebruik kunnen ze de wortels verbranden; gebruik één keer per maand een uitgebalanceerde meststof, alleen tijdens de groeiperiode.
 4. Overmatig snoeien: essentieel voor het behoud van de vorm van de plant, snoei alleen na de bloei en probeer de natuurlijke vorm van de plant te behouden; overmatig snoeien kan de plant beschadigen.
 5. Onvoldoende snoeien: onvoldoende snoeien kan ook problemen veroorzaken voor je bougainvillea; overgroei kan leiden tot verminderde bloei.
 6. Ongedierte: bladluizen en schildluizen kunnen je bougainvillea ernstige schade toebrengen; controleer de plant regelmatig en neem maatregelen indien nodig.
 7. Slechte grond: een voedselarme of leemachtige grond is misschien niet voedzaam genoeg voor je plant, wat de groei en bloei belemmert.
 8. Aanpassing: het verplaatsen van de plant van binnen naar buiten of omgekeerd is een handeling die met de nodige zorg moet worden uitgevoerd, anders riskeert de plant een thermische schok die hem aanzienlijke schade kan toebrengen.
 9. Ondersteuning: omdat het een klimplant is, heeft de bougainvillea de juiste ondersteuning nodig om gezond en netjes te groeien.
 10. Te grote pot: in tegenstelling tot wat je zou denken, kan een te grote pot schadelijk zijn voor de bougainvillea, omdat overtollige aarde vocht kan ophopen, waardoor wortelrot kan ontstaan.
 11. Veelvuldig verpotten: verpotten kan soms noodzakelijk zijn, vooral als de plant door zijn groei te groot wordt voor de pot waarin hij staat; probeer het verpotten echter tot een minimum te beperken, anders loop je het risico dat je de plant beschadigt en dat de bloemen eraf vallen.
 12. Groeiruimte: geef de bougainvillea genoeg ruimte om te groeien; een te krappe of volle omgeving kan hem stress bezorgen.
 13. Bescherming tegen de kou: als tropische plant kan bougainvillea niet tegen kou; haal de plant naar binnen of bescherm hem met plastic folie als je in een koud klimaat woont.
 14. Gezondheid: probeer snel te handelen als je tekenen van ziekte bij de plant opmerkt, zoals vergelende bladeren of het vroegtijdige vallen van bloemen; zo voorkom je grotere problemen in een later stadium.
 15. Rust: de bougainvillea heeft na de bloei een periode van vegetatieve rust nodig, waarin je minder water moet geven en moet stoppen met bemesten.                                                                                                                   Nu je alle behoeften kent, zal je bougainvillea gezond groeien en bloeien!

Advertisement