3 goede redenen en 3 tips om tomaten in een verticale moestuin te kweken

door Natasja

01 Juni 2023

3 goede redenen en 3 tips om tomaten in een verticale moestuin te kweken
Advertisement

De tomaat is een van de onbetwiste hoofdrolspelers op onze tafels. Heel, in plakjes, in blokjes of in saus, we vinden de tomaat terug in vele bereidingen in onze keuken, zoals eenvoudige en verfrissende salades, sandwiches voor onderweg, pasta, lasagne, vlees- en visgerechten, risotto's. Of we eten tomaat gevuld in de oven, gegratineerd, of soms gewoon als een vrucht. En niet te vergeten op het gerecht dat volwassenen en kinderen het meest aanspreekt: pizza.

Daarom mogen tomaten nooit ontbreken in onze voorraadkast en zijn ze dus een uitstekende keuze voor onze verticale moestuin. Er zijn veel voordelen aan het thuis kweken van tomaten en zeer eenvoudige stappen om het succesvol te maken, zodat de kostbare vrucht altijd vers bij de hand is. Laten we ze samen ontdekken.

Advertisement

Voordelen

Voordelen

VIDITI/Wikimedia Commons

De voordelen van het thuis kweken van eigen groenten zijn talrijk; in het geval van tomaten in het bijzonder zijn er 3 overheersende voordelen:

  • meer keuze: er zijn heel veel soorten tomaten en als je ervoor kiest ze rechtstreeks in de tuin te kweken, kun je de meest geschikte kiezen, in plaats van je alleen maar aan te passen aan de aanbiedingen van de winkelier.
  • meer controle: door je eigen tomaten te kweken kun je kiezen hoe je ze kweekt en welke producten je gebruikt; zo ben je zekerder van wat je op tafel brengt en weet je zeker dat het echt gezonde en schone groenten zijn.
  • betere voedingswaarden: door rechtstreeks van de tuin naar de tafel te gaan, worden de tomaten op het beste moment van rijpheid geoogst en hoeven ze niet te worden bewaard, zodat hun kostbare voedingswaarden intact blijven.

Advertisement

Hoe tomaten kweken in een verticale moestuin

Het kweken van tomaten in een verticale moestuin is relatief eenvoudig, als je 3 fundamentele punten in gedachten houdt:

  • grond: aangezien het de basis is van elke teelt, is het belangrijk dat het de juiste is. In het geval van tomaten volstaat universele potgrond, bij voorkeur gemengd met zand en geëxpandeerde klei in de verhouding 4:1:1. Bemest ten minste eenmaal per week met een kaliumrijke meststof direct in het irrigatiewater.
  • Water geven: tomaten hebben veel water nodig om gezond te groeien en veel vruchten te produceren. Om apicale rotting te voorkomen, d.w.z. de uitbreiding van een donkere vlek aan de top van de takken die optreedt wanneer te veel water wordt gegeven, moet de bewatering regelmatig en ordelijk worden georganiseerd, vooral wanneer de plant vruchten produceert.
  • Steun: tomatenplanten hebben steun nodig om verticaal te groeien; het gewicht van de vruchten kan de planten verbuigen, waardoor de tomaten de grond raken en snel gaan rotten. Om dit te voorkomen kun je de planten ondersteunen met steunen, lange stokken volstaan, of je kunt kiezen voor netten of latwerk om ze aan op te hangen. Elke drie tot vier weken moet je ook de grond rond de onderkant van de planten bewegen om de vorming van nieuwe wortels te bevorderen en hun groei te stimuleren.

Ondersteboven kweken

Een andere manier om te voorkomen dat de tomaten de grond raken en gaan rotten voordat ze geoogst worden, is door ze in hangende potten of zelfs ondersteboven te kweken. Bij deze laatste techniek begin je de teelt zoals gewoonlijk en transplanteert je het plantje na het ontkiemen door deze ondersteboven door een gat te steken dat in de bodem van een bak is geboord, die je vervolgens vult met aarde en ophangt. Voor deze teelt kun je een oude emmer met een gat in de bodem gebruiken of de hals van een fles uitsnijden.

Ben je klaar om de vruchten van je werk het hele seizoen door te consumeren?

Advertisement