Laat je planten klimmen met deze 10 eenvoudige voorstellen voor klimrekken

door Natasja

04 Juni 2023

Laat je planten klimmen met deze 10 eenvoudige voorstellen voor klimrekken
Advertisement

Er zijn veel klimplanten die we in onze tuin kunnen kweken: van de mooie, kleine klimrozen tot de majestueuze blauwe regen, maar ook groenten zoals tomaten, komkommers of peulvruchten, misschien wel bloeiende planten of fruitbomen zijn allemaal planten die een latwerk nodig hebben om gezond omhoog te kunnen groeien. Daarom is het belangrijk dat deze planten een klimrek hebben om zich aan vast te houden.

Er zijn veel voorwerpen die ons bij deze taak kunnen helpen en tegelijkertijd onze buitenruimte optimaal kunnen inrichten: bogen, poorten, hekken, tunnels of schermen om privacy te garanderen zijn allemaal perfect om de planten te laten klimmen en een esthetisch verantwoorde ontspanningshoek of moestuin te creëren.

Wat jouw keuze ook is, er zijn veel eenvoudige en goedkope alternatieven die je ook zelf kunt maken. Hier zijn 10 interessante voorstellen.

Advertisement

1. Klassieke moestuin klimrekken

Voor de moestuin is de meest klassieke manier om de groenten te laten klimmen, het planten van stokken op gelijke afstand en ze met touwen verbinden. Praktisch en snel te maken, het zal een perfecte structuur zijn.

Advertisement

2. Muurklimrek

Voor de jasmijn die je vlak naast de voordeur kweekt, is een muurklimrek echter ideaal. Maak hem eenvoudigweg door horizontaal geplaatste stokken met touwen aan elkaar te binden. Zo creëer je een soort ladder die je met één spijker kunt ophangen. En de jasmijn zal je dankbaar zijn.

3. Groenteboog

Wat dacht je van een groenteboog om de paden in de moestuin in de schaduw te stellen? Zo kun je de ruimte verticaal benutten en een indrukwekkend uitzicht creëren. Het maken ervan is heel eenvoudig met een eenvoudig ijzerdraad.

4. Pot met net

Als je de planten in potten kweekt, misschien op een balkon of terras, kun je het klimrek direct op de pot installeren. Hoe? Simpelweg door hem te omringen met gaas.

5. Piramideklimrek

Maak het klimrek alsof het de draagstructuur van een indianentent is: stokken die schuin in de grond zijn geplant en bovenaan zijn vastgebonden, touwen die rondom de stokken worden vastgemaakt. Zo bescherm je de planten tegen indringers en gee je ze een stevige steun.

Advertisement

6. Romantische boog

Is er iets romantischer dan een pad omzoomd door een boog versierd met je favoriete bloemen? Je kunt je favoriete model kiezen uit die te koop zijn of hem zelf maken met hout of ijzer.

7. Muurboog

Over romantiek gesproken, de voordeur kan ook worden verfraaid met een romantische bloemenboog. Kies een model om direct aan de muur te hangen, recht boven de deur.

Advertisement

8. Potklimrek

Twee bamboestokken met een houten rooster aan de bovenkant zijn perfect voor het klimmen van je potplanten.

9. Bergklimrek

Het lijkt op een speeltuintoestel dit klimrek bestaat eenvoudigweg uit twee houten frames en een touwrooster.

Advertisement

10. Pergola

Wat dacht je van een schaduwrijke plek in je tuin met een pergola? Perfect om een blauwe regen te laten klimmen!

Heb jij je klimrek al gekozen?

Advertisement