7 schaduwplanten om binnenshuis of in de tuin in potten te kweken

door Natasja

16 Juli 2023

7 schaduwplanten om binnenshuis of in de tuin in potten te kweken
Advertisement

Als je een plant gaat kweken, is het makkelijk de fout te begaan en te denken dat ze allemaal veel zonlicht nodig hebben en er vanaf ziet als je niet ten minste één goed verlicht raam hebt. In feite hebben niet alle planten veel licht nodig: sommige planten houden juist van schaduwrijke plekken en kunnen zelfs in de donkerste flats gedijen.

Door de juiste soort te kiezen, kun je dus zelfs een schaduwrijke hoek in de tuin, op het balkon of op de veranda, die je tot nu toe misschien hebt genegeerd uit angst dat de planten zouden lijden onder lichtgebrek, heel mooi maken.

We zetten hieronder 7 schaduwminnende planten op een rijtje die maar al te graag je donkere plekjes zullen kleuren!

Advertisement

1. Zoete aardappel (Ipomoea batatas)

1. Zoete aardappel (Ipomoea batatas)

_feffers_/Reddit

De zoete aardappel is gemakkelijk te kweken en heeft niet veel verzorging nodig als hij voor de sier wordt gekweekt. Deze planten bloeien zelden, maar de grote verscheidenheid aan cultivars zorgt voor interessante kleurpatronen dankzij de verschillende kleuren van de bladeren, die gelobd of hartvormig kunnen zijn. De zoete aardappel groeit ook heel goed in de schaduw en heeft alleen regelmatig water nodig.

Advertisement

2. Begonia (Begonia spp.)

2. Begonia (Begonia spp.)

Pixabay

Er zijn veel soorten van de begoniafamilie die met succes in potten kunnen worden gekweekt, waaronder de Rex variëteiten, die gewaardeerd worden om hun opvallende gebladerte. Begonia's houden van schaduwrijke plaatsen en vereisen regelmatig water en rijke grond.

3. Viooltje (Viola x wittrockiana)

3. Viooltje (Viola x wittrockiana)

Koichi Oda/Wikimedia Commons

Viooltjes zijn populair en gewaardeerd om hun kleurrijke en prachtige bloemen. Ze kunnen zowel in de lente als in de herfst bloeien en hebben een voorkeur voor schaduwrijke plaatsen en een koel klimaat.

4. Coleus (Coleus scutellarioides)

4. Coleus (Coleus scutellarioides)

Pixabay

De verschillende cultivars van coleus worden zeer gewaardeerd om de ongelooflijke kleuren van hun gebladerte en produceren discrete bloemen die variëren van blauw tot lavendel. Deze planten geven de voorkeur aan ochtendlicht en middagschaduw, hoewel sommige cultivars beter bestand zijn tegen hitte en licht.

5. Klimop (Hedera spp.)

5. Klimop (Hedera spp.)

Digigalos/Wikimedia Commons

In zijn natuurlijke staat staat klimop bekend als een invasieve plant, maar hij kan met succes in potten worden gekweekt om de balkons en tuinen te verfraaien. De plant gedijt goed in de schaduw, bij voorkeur in een vochtig klimaat, want in een droger klimaat kan de plant gemakkelijk spint krijgen.

Advertisement

7. Oxalis (Oxalis spp.)

7. Oxalis (Oxalis spp.)

AdditionalZebra/Reddit

Oxalis, een plant die erg gewaardeerd wordt om zijn opvallende klaverachtige bladeren, is eigenlijk een uitbundige zomerbloeier die het het beste doet in halfschaduw. Hij houdt niet van vochtige grond of te veel water geven en is daarom zelfs voor beginnende tuiniers vrij gemakkelijk te beheren.

Heb je al gekozen welke planten jouw tuin in de schaduw zullen opvrolijken?

Advertisement