Hoe je stokroos met succes in je tuin kunt kweken

door Natasja

06 Juni 2023

Hoe je stokroos met succes in je tuin kunt kweken
Advertisement

Een weinig veeleisende, maar prachtige plant met een mooie bloei en een aanzienlijke hoogte. De stokroos heeft weinig verzorging nodig, behalve een staak en een plaats beschut tegen de wind, zodat de zeer lange stengel niet breekt. In Italië komt de stokroos niet zo veel voor, maar in Groot-Brittannië en Duitsland is het een zeer gewaardeerde plant, die te vinden is in parken, perken en privétuinen. Er zijn veel soorten stokroos, enkel- of dubbelbloemig, die allemaal worden gekenmerkt door de schoonheid van hun bloemen, die van juni tot september samen opengaan, van onder naar boven, en prachtige kolommen van kleur creëren, van wit tot geel tot roze.

We weten al dat de stokroos een bijna wilde plant is, maar welke zorg moet je eraan besteden om het weelderig te laten groeien in de tuin? Hier volgen enkele nuttige tips.

Advertisement

Teelt

Teelt

Stan Shebs/Wikimedia Commons

Het eerste waar je aan moet denken bij het kweken van een plant is de blootstelling: de stokroos heeft een plaats nodig bij voorkeur in de volle zon, maar hij doet het ook goed in halfschaduw, bij voorkeur naast een muur, een hek of een net, dat het beschermt tegen de wind en het daaruit voortvloeiende risico dat de stengel breekt.

Als je deze planten uit zaad kweekt, houd er dan rekening mee dat de plant als tweejarige het eerste jaar nodig heeft om aan te sterken en zijn stengel en bladeren voor te bereiden, terwijl de bloei pas in het tweede jaar plaatsvindt. Aan het einde van zijn levenscyclus zal de plant opdrogen, maar niet voordat hij talrijke zaden op de grond heeft laten vallen, waaruit het volgende jaar nieuwe exemplaren zullen groeien.

Als je de plant liever in potten koopt, kun je hem het beste planten in de lente, na de laatste vorst, of in de vroege herfst, wanneer de temperaturen nog mild zijn.

Wat de grond betreft, stelt deze plant geen specifieke eisen. Hij wortelt en bloeit in elke grondsoort, maar het is beter om te voorkomen dat de grond te nat is in de winter. Geef bij het uitplanten meststoffen die langzaam vrijkomen, later is dat niet meer nodig.

De plant is zeer goed bestand tegen plagen, je moet alleen oppassen voor roest, die zich in eerste instantie presenteert met gele vlekken op de onderste zijde van de basale bladeren, daarna met bruine uitsteeksels; dit probleem wordt veroorzaakt door te veel vocht, vooral op bladniveau, maar kan gemakkelijk worden voorkomen door de plant droog te houden en de bladeren die de symptomen vertonen af te knippen. Een ander probleem dat gemakkelijk veroorzaakt wordt door een schimmel is anthracnose, gekenmerkt door zwarte vlekken op bladeren, stengels, bladstelen en soms zelfs in de wortels. Het kan worden voorkomen door voldoende afstand te houden tussen de planten en kan worden behandeld door een fungicide te gebruiken en zieke bladeren te verwijderen. Tot slot moet je uitkijken voor grijsgekleurde bladvlekken, die kunnen worden uitgeroeid met een geschikt fungicide.

Advertisement

Combinaties

Combinaties

Britishwildlife24/Reddit

Als je de stokroos met andere planten wilt combineren, stellen we er hieronder een paar voor:

  • Struikrozen: nog zo'n prachtige plant met een lange bloeiperiode, de meest recente soorten hebben een goede weerstand en passen zich goed aan naast de stokroos, waardoor je tuin nog eleganter wordt;
  • Clematis: een klimplant met dezelfde teeltvereisten als de stokroos, die de muur, het hek of het net dat de plant tegen de wind beschermt, kan verfraaien;
  • Grootbloemige margriet: hun grote bloemen en lange, stevige stengels zijn een perfecte metgezel voor de stokroos.

Heb jij je favoriete soort al uitgekozen?

Advertisement