Waar wordt citroenzuur voor gebruikt in de wasmachine? De reden waarom je het altijd in de wasruimte moet houden

door Natasja

02 November 2023

Waar wordt citroenzuur voor gebruikt in de wasmachine? De reden waarom je het altijd in de wasruimte moet houden
Advertisement

We houden allemaal van de geur van vers gewassen wasgoed, die ons een aangenaam gevoel van frisheid en reinheid geeft en ons ook terugbrengt naar onze kindertijd. Achter deze frisse en aangename geur van reinheid gaan echter vaak chemische wasmiddelen schuil die niet zo goed zijn voor onze gezondheid en die van het milieu.

Daarom vertrouwen steeds meer mensen liever op natuurlijke wasmiddelen om altijd een onberispelijke reinheid en frisheid te garanderen, terwijl tegelijkertijd ieders gezondheid en het milieu om ons heen worden gerespecteerd. Naast natuurlijke wasmiddelen zijn er ook milieuvriendelijke alternatieven voor alle andere additieven, zoals citroenzuur, een stof die van nature voorkomt in citrusvruchten en commercieel verkrijgbaar is in de vorm van een wit poeder met een licht fruitige geur. Dit product is ecologisch en milieuvriendelijk en kan effectief wasverzachter vervangen, een chemisch additief waarvan bekend is dat het allergieën veroorzaakt en schade toebrengt aan het ecosysteem. Maar er zijn ook veel andere toepassingen voor citroenzuur, te beginnen met de wasruimte.

Laten we daarom ontdekken hoe citroenzuur kan worden gebruikt in de wasmachine en waarom het altijd handig is om in de wasruimte te bewaren.

Advertisement

Citroenzuur voor de was

Citroenzuur voor de was

Citroenzuur is een zeer nuttig ingrediënt voor de was, omdat het gemakkelijk wasverzachter kan vervangen met even effectieve resultaten en met respect voor de stoffen, de gezondheid en het milieu. Je moet een 15% oplossing van citroenzuur maken door 150 gram poeder in een 1-liter fles te gieten en het te verdunnen met 850 ml gedemineraliseerd water. Als je het niet wilt kopen, kun je water uit de droger, airconditioner of ontvochtigingsapparaat hergebruiken.

Je kunt de citroenzuuroplossing in het wasverzachterbakje gebruiken; voor een was van 4-5 kg heb je 100 ml nodig in het geval van zacht of gemiddeld water, 150 ml in het geval van hard water.

Maar daar houden de voordelen van citroenzuur niet op: je kunt het ook tijdens het wassen gebruiken door 1 eetlepel direct in de trommel te doen om vlekken effectief te verwijderen en het wasgoed witter te maken. Bij bijzonder hardnekkige vlekken kun je de kleding ook voorbehandelen door een dikke pasta te maken van citroenzuur en water en deze op de te behandelen plek te wrijven.

Advertisement

Citroenzuur voor het reinigen en onderhouden van wasmachines

Citroenzuur voor het reinigen en onderhouden van wasmachines

Creativo

De 15% oplossing die is bereid ter vervanging van wasverzachter is ook een uitstekende kalkverwijderaar en kan worden gebruikt voor huishoudelijke reiniging overal waar kalkresten moeten worden verwijderd. In de wasmachine in het bijzonder kan het worden toegepast op een doek die je gebruikt om alle verschillende externe onderdelen van de wasmachine schoon te maken, zoals de deur, afdichtingen en wasmiddelbakjes.

Continue wascycli kunnen ook wasmiddelresten achterlaten in de wasmachine, wat de verspreiding van ziektekiemen en bacteriën kan bevorderen. Een of twee keer per maand kun je daarom een lege wascyclus uitvoeren door 2 theelepels citroenzuur en 1 theelepel baking soda direct in de trommel te doen en een cyclus op hoge temperatuur te starten. Op deze manier kun je ook eventuele onaangename geuren in het apparaat voorkomen of elimineren.

Bewaar altijd een verpakking citroenzuur in de wasruimte; het is goed voor de stoffen, je portemonnee, je gezondheid en het milieu.

Advertisement