Met de kopjestruc houd je de vaatwasser altijd schoon en vrij van schadelijke bacteriën

door Skip

20 Augustus 2023

Met de kopjestruc houd je de vaatwasser altijd schoon en vrij van schadelijke bacteriën
Advertisement

Een vaatwasser staat de mens al sinds eind 19e eeuw bij gedurende het afwassen van borden en keukengerei, al is de alomtegenwoordigheid ervan iets redelijk recents. Meteen al vanaf het begin toonde de vaatwasser zich een onmisbare keukenhulp. Niet alleen werd de keuken opruimen na de maaltijd wat minder zwaar, ook zorgde de vaatwasser er soms voor dat servies en ander keukengoed langer intact bleef.

Zoals met al het overige witgoed ook het geval is heeft ook een vaatwasser het nodige onderhoud en zorg nodig, met name dat hij regelmatig schoon wordt gemaakt, hierdoor kan hij altijd efficiënt blijven werken. Als een vaatwasser de vaat wast, wie "wast" dan de vaatwasser? Er zijn vele producten in de handel voor het onderhoud van de vaatwasser maar dit probleem kan snel worden opgelost met producten uit de natuur, die altijd wel in de voorraadkast thuis te vinden zijn en met een kopje. Lees hieronder verder hoe precies.

Advertisement
Creativo

Creativo

De truc met het kopje bestaat simpelweg in het in de vaatwasser plaatsen van een kopje dat een hieronder genoemd product naar keuze bevat en er dan vervolgens een spoelprogramma wordt gestart zonder inhoud, zoals je dat ook doet met onderhoudsproducten voor de vaatwasser. Maar wat gaat er dan precies in dat kopje zodat de vaatwasser altijd schoon, bacterievrij is en lekker ruikt?

  • Citroenzuur:het eerste product wat we aanbevelen is perfect vooral in het geval wanneer je erg hard water hebt, het verwijdert namelijk zeer goed alle kalkaanslag. Voor dit doel kan je een uiterst effectief glansspoelmiddel maken door 150 gram citroenzuur in poedervorm op te lossen in 1 liter water. Om de vaatwasser schoon te maken plaats je 150 gram citroenzuurpoeder in het kopje, start je het programma in een lege vaatwasser en dan zal deze weer als nieuw zijn!
  • Citroensap:net als zijn afgeleide citroenzuur is ook citroensap uiterst effectief in het reinigen van de vaatwasser, maar laat hierbij ook nog eens een fijne geur achter. Giet citroensap in het kopje en plaats dat in het bestekmandje en start dan de vaatwasser. Je kunt citroenen ook bewaren nadat je ze hebt uitgeperst. Je legt dan een helft in de bestekmand of in het bovenste rek gedurende een normaal spoelprogramma met vaat. Door de citroensap zal het glansspoelmiddel beter werken en reinigt het tegelijkertijd de vaatwasser zelf en blijft er een prettige geur achter.
  • Baking soda:nog een product dat bekend is om het kunnen verwijderen van vlekken en kunnen loskrijgen van aangekoekte resten. Doordat het ook vieze geuren tegengaat is baking soda ook heel handig wanneer de vaatwasser vies is gaan ruiken. Door enkele druppels etherische olie toe te voegen krijgt je vaatwasser ook een aangename geur. Vul het kopje met baking soda en voeg indien gewenst enkel druppels etherische olie toe en start het vaatwasprogramma zonder inhoud.
  • Marseillezeep:kan in vlokvorm het kopje in; indien nodig met een eetlepel baking soda voor een sterkere werking. Voor deze oplossing geldt dat ze zowel in een lege als in een volle vaatwasser met normaal spoelprogramma kan worden toegepast.
  • Azijn:ook deze laatste oplossing kan zowel in een lege vaatwasser als in een normaal spoelprogramma met vaatwerk worden ingezet. Vul gewoon het kopje met azijn en start het spoelprogramma. Indien je van vieze geuren afwilt kies dan voor appelazijn.

Welke oplossing heeft jouw voorkeur wanneer het op jouw vaatwasser aankomt?

Advertisement