Tijd voor duidelijkheid: zo stel je de wasmachine in op de juiste temperatuur

door Skip

17 Augustus 2023

Tijd voor duidelijkheid: zo stel je de wasmachine in op de juiste temperatuur
Advertisement

Op het kleren wassen met een wasmachine kan je je vaak verkijken en soms wordt het een heuse uitdaging. Laten we eerlijk zijn: eenieder van ons is het vroeg of laat wel eens overkomen iets fout te hebben gedaan om vervolgens met onwelkome verrassingen te zitten bij het openen van de wasmachinedeur. Kleren die hun kleuren hebben verloren, zijn gekrompen, zijn stukgegaan of die in elk geval niet meer intact zijn: allemaal dingen die echt niet prettig zijn. We doen er goed aan om ervoor te zorgen dat dergelijke dingen niet gebeuren en dat er wat vastigheid is: niet alleen wat betreft de kleren die we zo graag dragen, maar ook wat betreft de balans in onze portemonnee.

En dat is dus gelijk de aanleiding om hieronder verder in te gaan op wastemperaturen voor kleding in de wasmachine, een belegen onderwerp. Wat is de juiste temperatuur? Met welke gevolgen krijg je dan mogelijk te maken? En moet de watertemperatuur per se omhoog wil je de beste resultaten boeken? De antwoorden op al deze vragen lijken voor de hand te liggen, maar niets is minder waar.

Advertisement
Creativo

Creativo

De kledingstukken en stoffen die we in de wasmachine doen zijn niet allemaal hetzelfde. Laten we beginnen met het doen van deze belangrijke aanname. Elke stof en kledingstuk heeft een etiket met wasvoorschrift, en het is altijd verstandig om dat te raadplegen; niet dat je dus op voorhand de oplossing al denkt te hebben waarvan jij denkt dat dit de juiste gaat zijn. Juist door dit 'zeker weten' ontstaan de vervelendste verrassingen.

Het is een feit dat stoffen met de nieuwste wasmachines ook op zeer hoge temperaturen kunnen worden gewassen. Je denkt dan meteen dat je louter op basis van die temperaturen de meest passende keuze maakt. Echter, als je even goed nadenkt en je rekening houdt met het volgende: je weet dat er een temperatuurstand is waar je goed aan zou doen om die niet al te vaak in te stellen en dat het dan best een logische conclusie is dat je je kleren dan ook best wel schoon kan krijgen op een lagere temperatuur.

De beruchte temperatuurstand die we bedoelen is 60 graden. Deze stand wordt aanbevolen en is alleen geschikt voor bepaalde kledingartikelen. In het merendeel van de overige gevallen is deze temperatuur juist minder geschikt. Je denkt dat op een dergelijke manier wassen juist zou helpen om grondiger te reinigen en ontsmetten, maar het zou zelfs juist meer schade kunnen aanrichten.

Ook op 40 graden wordt textiel goed ontsmet. Door zo te wassen blijft je textiel goed en krijg je tegelijkertijd de bacteriën weg en krijg je uiteindelijk het resultaat waar je op hoopte toen je de trommel vulde. Wanneer je wast op 60 graden kan deze temperatuur niet alleen de kleur negatief beïnvloeden van sommige kleding maar deze ook stukmaken.

Advertisement
Creativo

Creativo

Maximale concentratie is dus geboden. Het is namelijk niet altijd nodig om de temperatuur te verhogen om iets beter schoon te krijgen. Kleding wordt namelijk evengoed gewassen en je bespaart ook op de energierekening. Anderzijds is het ook waar dat je met een kort wasprogramma - ook al is dat zeer prettig - niet altijd de bacteriën verwijdert uit je kleding en deze goed ontsmet. Zoals dat vaak het geval is, is het dus goed om op te letten en de gulden middenweg te bewandelen, waarbij je dus rekening houdt met de hoeveelheid was, tijd, het soort stof en de ideale temperatuur.

En juist wat dit laatste betreft is het antwoord nee: de "perfecte" temperatuurstand bestaat niet aangezien veel kledingstukken ook goed in koud water te wassen zijn. Weet echter dat je de beste resultaten boekt, zoals al gezegd, wanneer je je niet laat verleiden door gemakzuchtige gewoontes en in plaats daarvan juist etiketten aandachtig leest en per geval nadenkt wat te doen.

Tot slot: als je kleding - en meer dan dat - belangrijk voor je is dan doe je er goed aan erop te letten hoe je je was doet, want uiteindelijk is er maar weinig voor nodig om grootse resultaten te boeken!

Advertisement