Is de pluche deken niet meer zo zacht? Leer hoe je hem op de juiste manier wast

door Natasja

13 Maart 2024

Is de pluche deken niet meer zo zacht? Leer hoe je hem op de juiste manier wast
Advertisement

Wie heeft er niet minstens één harige plaid of deken, die doet denken aan een dierenvacht? Er zijn duizenden soorten, sommige lijken meer op bont met lange haar, of dunnere. Sommige lijken zelfs op de vacht van schapen. Het zijn allemaal warme, kleurrijke knuffels die onmisbare metgezellen worden van ontspannende momenten in de woon- of slaapkamer, en ook die belanden bij de gewone was.

Na te veel wasbeurten heb je echter het gevoel dat ze niet meer zo zacht en glad zijn als toen je ze voor het eerst kocht, wat betekent dat je misschien iets moet corrigeren aan het wassen zelf.

Advertisement

Hoe dekens herstellen die plat zijn geworden

Hoe dekens herstellen die plat zijn geworden

Creativo

Meestal wordt de stof van deze dekens na vele wasbeurten platter en compacter, met als gevolg dat het bijna niet meer zo zacht en donzig aanvoelt als je zou willen, en ook minder warm aanvoelt.

In zo'n geval kun je het op twee manieren herstellen.

  • Je kunt een korte wasbeurt proberen, op lage temperaturen en zonder al te veel centrifugeren. Je gebruikt dan alleen een beetje delicaat bleekmiddel - geen wasmiddel of wasverzachter.
  • Na het wassen laat je het aan de lucht drogen en borstel je de deken. Hiervoor heb je een borstel van zwijnenhaar nodig (of in ieder geval borstelharen die niet hard zijn), of, nog beter, een borstel om wol te reinigen. Deze laatste hebben zeer dunne metalen haren die zo zijn gebogen dat ze door de bolletjes wol kunnen worden gehaald om ze schoon te maken. Op de deken worden ze gebruikt om de "strengen" ontwarren zodat ze volumineuzer worden.
  • Als je liever met de hand wast, doe dat dan in een grote teil of misschien in bad. Ook hier, gebruik alleen bleekmiddel en koud water en het advies is om de stof goed uit te spoelen, maar niet te veel te laten kreuken.

Laat aan de lucht drogen en borstel aan het einde.

Advertisement

De supersnelle methode aanbevolen door de creators

De supersnelle methode aanbevolen door de creators

SWTHM/Amazon

Tussen de duizenden merkwaardige tips die je online tegenkomt, is er één die precies over dit type deken gaat en erg populair is. Je vinden hier ook de eerder genoemde wolborstel, maar je hoeft niets te wassen. Wat je nodig hebt is: de borstel, wat wasverzachter, water en een spuitfles.

  1. Vul de spuitfles met water
  2. Voeg een afgestreken theelepel wasverzachter toe en schud goed om te mengen
  3. Besproei een klein deel van de deken en kam het meteen uit met de wolborstel
  4. Ga geduldig door met het werken op kleine gebieden totdat alle delen van de deken omhoog zijn gekomen

Dit is een middel dat niet twee keer achter elkaar gebruikt kan worden zonder de deken te wassen - en het wassen van dit soort stof moet altijd gebeuren op de fijnwasprogramma's, op lage temperaturen (bij voorkeur met koud water), of met de hand.

Op deze manier zullen de dekens altijd zo zacht zijn als je wilt: het delicate bleekmiddel helpt je namelijk om overtollige wasverzachter of wasmiddelafzettingen op te lossen die het weefsel van de deken hebben verdikt en die vaak de oorzaak zijn van het plat maken waar we het over hadden. Bovendien zorgt delicaat bleekmiddel voor een betere hygiëne. Kortom, een aantal voorzorgsmaatregelen kunnen het verschil maken!

Advertisement