Een ecologisch schoon en ontsmet huis: 12 recepten om met tea tree olie te ontsmetten

door Natasja

15 Maart 2024

Een ecologisch schoon en ontsmet huis: 12 recepten om met tea tree olie te ontsmetten
Advertisement

Het huis schoon houden is fundamenteel voor ons welzijn en om dit te garanderen gebruiken we vaak chemische schoonmaakmiddelen die niet alleen duur zijn, maar zelfs schadelijk kunnen blijken en ons in veel gevallen dwingen om voorzorgsmaatregelen te nemen tijdens het gebruik om huidcontact of inademing te voorkomen.

Voor een meer natuurlijke, duurzame en welzijnsbewuste keuze nemen veel mensen hun toevlucht tot natuurlijke, zelfgemaakte alternatieven, die effectief kunnen zijn in het verwijderen van zelfs de meest hardnekkige vlekken, maar vaak niet hetzelfde reinigende vermogen hebben als synthetische schoonmaakmiddelen.

Het is precies bij deze laatste taak dat essentiële oliën, zeer vluchtige natuurlijke verbindingen met veel belangrijke eigenschappen, je te hulp schieten: tea tree olie in het bijzonder, geëxtraheerd uit de Australische plant Melaleuca alternifolia, is perfect voor het bereiken van een hoge ontsmettingseffectiviteit bij natuurlijke reiniging dankzij de breed-spectrum antiseptische en antimicrobiële eigenschappen.

Dus hoe kun je tea tree olie gebruiken om het hele huis te ontsmetten? Hier zijn enkele nuttige recepten.

Advertisement

1. Ontsmettingsmiddel voor de was

1. Ontsmettingsmiddel voor de was

homemadeonourhomestead.com

Als je wilt zorgen voor maximale natuurlijke hygiëne wanneer je de was doet, voeg dan een theelepel tea tree olie toe aan het normale vloeibare of poederwasmiddel; als je zelf je eigen wasmiddel maakt, kun je 40 druppels essentiële olie direct aan het recept toevoegen om een ontsmettend wasmiddel te maken.

Advertisement

2. Een allesreiniger

2. Een allesreiniger

holokahome.com

Om alle afwasbare oppervlakken in huis schoon te maken en te ontsmetten, kun je een praktische reiniger voor meerdere oppervlakken maken in een spuitfles; je gebruikt waarschijnlijk al een mengsel van witte azijn en lauw water om alle oppervlakken schoon te maken, maar als je er ook 30 druppels tea tree essentiële olie aan toevoegt (of 10 druppels tea tree en 10 druppels van een andere essentiële olie naar keuze van citroen, lavendel of sinaasappel), krijg je een geurige en zeer ontsmettende reiniger.

3. Schoonmaakmiddel voor hardnekkige vlekken

3. Schoonmaakmiddel voor hardnekkige vlekken

Ciaralauren93/Reddit

Bij bijzonder hardnekkige vlekken valt de natuurlijke keuze onvermijdelijk op baking soda, die gemengd met een beetje water dat druppelsgewijs wordt toegevoegd, een zachte, licht schurende pasta kan maken met een hoog bleekvermogen, die zelfs de moeilijkste korsten kan verwijderen met respect voor de oppervlakken. Vooral in de badkamer of keuken kun je 10 druppels essentiële tea tree olie toevoegen aan de pasta die is gemaakt van 3 eetlepels baking soda en water, om ervoor te zorgen dat het niet alleen schoon is, maar ook volledig ontsmet.

4. Vloerreiniger

4. Vloerreiniger

depressednsensitive/Reddit

Ook voor de vloerhygiëne, vooral als je huisdieren of kinderen in huis hebt, kun je een effectieve reiniger met tea tree olie maken; er zijn verschillende recepten die je kunt maken, vooral afhankelijk van de mate van vervuiling en het type vloer dat je moet schoonmaken:

  • gewoon 25 druppels tea tree essentiële olie toevoegen aan een emmer lauw water, eventueel met een eetlepel baking soda of gedenatureerde alcohol om het mengen van de twee ingrediënten te vergemakkelijken, is geschikt voor meer delicate oppervlakken zoals natuursteen, marmer of graniet;
  • voor meer resistente vloeren zoals terracotta, keramiek of vinyl kun je in plaats daarvan een mengsel gebruiken van een half glas witte azijn en 30 druppels tea tree essentiële olie in een emmer water van 5 liter;
  • voor houten vloeren en parket, ten slotte, voeg 20 druppels tea tree essentiële olie toe aan 2 eetlepels baking soda en 1 stuk Marseille zeepvlokken en los je alles op in 3 liter water.

5. Anti-schimmel

5. Anti-schimmel

comfortless14/Reddit

De tea tree essentiële olie heeft ook een sterke schimmelwerende eigenschap die je op elk oppervlak in huis kunt gebruiken door simpelweg 15 druppels essentiële olie op een in kokend water gedrenkte doek te gieten en de aangetaste plekken te deppen.

Je kunt ook een schoonmaakmiddel maken voor gebruik in een spuitfles door een eetlepel tea tree te mengen met 250 gram fijn zout, 4 eetlepels waterstofperoxide en 500 ml witte azijn. Spuit op de aangetaste oppervlakken en schrob met een spons of borstel.

Advertisement

6. Luchtverfrisser en luchtreiniger

6. Luchtverfrisser en luchtreiniger

Pexels

Tot slot is tea tree essentiële olie ook nuttig voor het ontgeuren en zuiveren van de lucht. Je kunt het op verschillende manieren gebruiken:

  • voeg simpelweg 15 druppels essentiële olie toe aan de diffuser voor een geurig huis en schone lucht;
  • meng een paar druppels tea tree essentiële olie met zoete amandelolie om een natuurlijke luchtverfrisser te maken die je met stokjes kunt verspreiden;
  • een ander handig recept voor een luchtverfrisser mengt 10 druppels tea tree olie met een half glas azijn en een half glas wodka of alcohol.

Kende je deze huishoudelijke toepassingen van tea tree essentiële olie al?

Advertisement