Citroenen in de douche: het natuurlijke middel voor een glanzende en geurige reiniging

door Natasja

20 Mei 2024

Advertisement

Een douche die helemaal schoon en glanzend is, creëert een fijne sfeer die uitnodigt om te ontspannen. Als je daarentegen strepen vuil of kalk ziet, misschien ook een onaangename geur, wordt het idee om te gaan douchen meteen minder aantrekkelijk. Het regelmatig schoonmaken van deze ruimte is essentieel en kan met specifieke schoonmaakmiddelen, maar ook met huismiddeltjes, worden gedaan. Het gebruik van citroenen bijvoorbeeld verwijdert vettig vuil en kalkaanslag en zorgt tegelijkertijd voor een aangename frisse citrusgeur!

Advertisement

Citroenen voor een glanzende douchecabine

Needpix

Citroenen gebruiken om oppervlakken in huis schoon te maken is een beslist ecologische - en effectieve - keuze! Ze zijn minder vervuilend dan elk ander schoonmaakmiddel of alternatief middel dat je kunt proberen, en ze hebben het voordeel het vermogen om vuil op te lossen en zelfs kalksporen te verwijderen, vooral als het niet bepaald oude en grote kalkafzettingen zijn. Daarom is het gebruik ervan voor routinereiniging van de douche, of in ieder geval als een eenmalig alternatief voor een gewone schoonmaakspray, iets wat je kunt invoegen in je huishoudelijke routine.

Voor dit soort schoonmaak is het ook goed om citroenen te gebruiken die een beetje oud zijn, de citroenen die je niet langer wilt gebruiken voor het op smaak maken en koken van verschillende gerechten.

In feite moeten halve citroenen worden gebruikt, maar grote partjes kunnen ook volstaan - dit helpt je om citroenen te gebruiken die te lang in de koelkast hebben gelegen, maar waar nog wel wat sap in zit. Naast citroenen heb je ook baking soda nodig, een product dat vrijwel zeker altijd in huis is.

Hoe gebruik je het? Het is heel eenvoudig: je neemt de doormidden gesneden citroen, strooit er een beetje baking soda op (of je kunt het doorgesneden deel ook in een schoteltje met baking soda dompelen) en wrijft het dan rechtstreeks op het glas, als een nauwelijks schurende spons. Zodra het nodig is, doe je er meer baking soda op en begin je met regelmatige bewegingen vanaf de bovenkant van de douchewanden naar beneden te schrobben. Dring aan op alle plekken waar je zeepresten of kalksporen ziet.

Daarna spoel je direct alles af met de douchekop, verwijder je eventueel het grootste deel van het water met een trekker en ten slotte droog je alles af met een zachte doek, om te voorkomen dat het water witachtige sporen achterlaat, vooral als het water hard is.

Advertisement

Een alternatief uit dezelfde "familie": citroenzuur

Natural Drop/Amazon

Als je willen profiteren van alle ontvettende, ook antibacteriële en kalkwerende eigenschappen van citroenen, ook als je deze vrucht niet in huis hebt, kun je dat doen door citroenzuur te gebruiken.

Je hebt het volgende nodig:

  • een kleine pan
  • 200 ml water
  • 60 gram citroenzuur
  • een kom of sprayfles
  • een paar vellen keukenpapier

Werkwijze:

  1. Breng het water in de pan aan de kook
  2. Los het citroenzuur erin op
  3. Wacht tot het is afgekoeld en giet het afwisselend in de kom of spuitfles

De kom is handiger als je kalksporen of hardnekkig vuil wilt verwijderen: je moet vellen keukenpapier in het mengsel in de kleine kom weken, ze een beetje uitwringen en op het glas van de douchecabine plakken. Bedek alle "moeilijke" plekken en laat het een minuut inwerken. Verwijder dan het keukenpapier en gebruik een doek of spons om het vuil te verwijderen dat door het citroenzuur is opgelost en zacht geworden. Maak vervolgens zoals gewoonlijk schoon.

De spruitfles daarentegen gebruik je om het product rechtstreeks op het glas te spuiten (of ook eerst op het doekje, als je dat liever hebt) en vervolgens over de hele douchecabine te halen, net als een specifiek schoonmaakmiddel.

Vergeet in beide gevallen niet goed af te spoelen en onmiddellijk te drogen, en je zult zien dat het glas weer als nieuw glanst en aangenaam naar citroen ruikt!

Advertisement