DIY make-up remover doekjes: maak ze zelf, ook herbruikbaar

door Natasja

22 Mei 2024

Advertisement

Er zijn tegenwoordig veel gelegenheden waarbij het handig kan zijn om make-up remover doekjes bij de hand te hebben, en daarom kopen we ze vaak. Maar wat vind je ervan om ze zelf te maken? Misschien met natuurlijke en delicate ingrediënten, of op zo'n manier dat je ze ook kunt hergebruiken en zo geld kan besparen en het milieu helpen? Nou, dat kan, en we laten je zien hoe.

Advertisement

DIY make-up remover doekjes met natuurlijke ingrediënten

Een glazen potje met make-up remover doekjes erin

Creativo

Op reis, of ook klaar op de badkamerplank om make-up er in één keer af te halen als je moe bent na een drukke dag: een pakje doekjes kan altijd van pas komen. En als je ze wilt maken met natuurlijke ingrediënten, zodat je ze beter kunt aanpassen aan je behoeften en ze een beetje kunt personaliseren, dan kan dat ook.

Alles wat je nodig hebt is het volgende:

 • een glazen potje om ze in te bewaren
 • een kom om de ingrediënten in te mengen (misschien met een tuit om makkelijk te schenken)
 • wattenschijfjes
 • water (bij voorkeur gedestilleerd)
 • jojoba-olie
 • toverhazelaarolie
 • babyhuidolie
 • essentiële lavendelolie
 • vitamine E olie

Werkwijze:

 1. Giet de verschillende vloeistoffen in de volgende verhoudingen in de kom: 350 ml water, een halve theelepel jojoba-olie, een halve theelepel toverhazelaarolie, een kwart theelepel babyolie. Goed mengen.
 2. Voeg vervolgens twee druppels lavendelolie en een halve theelepel vitamine E toe.
 3. Giet wat van het product op de bodem van het glazen potje.
 4. Doe er twee of drie schijfjes in en druk aan zodat ze de vloeistof opnemen.
 5. Voeg een beetje meer vloeistof toe en volg met meer schijfjes.
 6. Blijf schijfjes in de stapel drukken tot het potje vol is of gebruik al het product dat je hebt bereid.
 7. De schijfjes mogen niet echt in de vloeistof zwemmen en ze mogen ook niet te droog zijn.

Het is belangrijk dat je het potje goed afsluit, zodat de make-up remover doekjes niet te snel uitdrogen. Het gebruik zal net zo zijn als de make-up remover pads die je koopt!

Wanneer je zelfgemaakte cosmetica en dergelijke gebruikt, is het altijd beter om er zeker van te zijn dat je geen allergische reactie hebt op een van de ingrediënten. Probeer daarom een kleine hoeveelheid van het product in de holte van je elleboog te wrijven en houd het minstens 24 uur, zelfs 48 uur in de gaten. Als er een reactie optreedt, neem dan contact op met een arts.

Advertisement

Herbruikbare make-up remover doekjes

Een persoon die een make-up remover pad uit een glazen potje haalt

Creativo

Als je ook wilt vermijden dat het wattenschijfjes voor eenmalig gebruik zijn, tenzij ze misschien gemaakt zijn van ethisch geteelde katoen, kun je ook proberen je eigen voorraad herbruikbare make-up remover doekjes te maken.

Wat er verandert is de grondstof: in plaats van wattenschijfjes wordt er een ander materiaal gebruikt. Er bestaan al veel herbruikbare alternatieven van plantaardige vezels, zoals schijfjes van bamboe of hennep, maar ook van microvezels. Ze kunnen vele malen gewassen en hergebruikt worden, wat betekent dat één aankoop meestal maandenlang meegaat, of zelfs langer, afhankelijk van iemands gewoonten.

Je kunt een natuurlijk DIY product maken om deze schijfjes te weken, zoals hierboven te zien is, maar het werkt ook met een vertrouwde vloeibare make-up remover.

Er zijn ook mensen die de kunst van het recyclen beoefenen om hun eigen herbruikbare make-up remover doekjes te maken (die je vervolgens kunt omvormen tot vochtige doekjes om make-up te verwijderen): je kunt resten van oude lakens, kussenslopen, handdoeken gebruiken. De enige voorzichtigheid is dat je geen materialen gebruikt die een beetje te ruw zijn tegen de huid, vooral als je make-up van je ogen wilt verwijderen. De stoffen moeten dus zacht zijn, en het is altijd het beste om het gebruik van bijvoorbeeld keukenpapier te vermijden - zelfs als het, eenmaal gedrenkt in het product, aanzienlijk zachter wordt.

Uiteraard moet elke pad of stoffen doekje vervolgens worden gewassen op de hoogste temperatuur die kan, of op zijn minst met ontsmettingsadditieven (geen bleekmiddel) die je zonder gevaar kunt gebruiken op materialen die opnieuw in contact komen met de huid.

Ga je ook proberen je eigen make-up remover doekjes te maken?

Advertisement