DIY vanilleparfum: ontdek hoe je het gemakkelijk thuis kunt maken

door Natasja

20 Juli 2022

DIY vanilleparfum: ontdek hoe je het gemakkelijk thuis kunt maken
Advertisement

De geur van vanille is een van de meest onmiskenbare: zoet, romig, omhullend, het wordt gebruikt om een groot aantal gebakjes te aromatiseren, en is ook een van de meest populaire geuren in cosmetische producten (douchegel en lichaamscrèmes vooral) en in wasmiddelen. Heel vaak is het echter een kunstmatig afgeleid aroma dat zo heerlijk ruikt is dat het haast bedwelmend is.

De natuurlijke geur van deze plant is echter veel delicater en subtieler, werkelijk onweerstaanbaar. Je kunt het bijvoorbeeld waarderen wanneer je de zaadjes van vanillestokjes gebruikt bij een of andere bereiding in de keuken. En juist die kunnen gebruikt worden voor een DIY vanilleparfum.

Advertisement
Pixabay, Pexels

Pixabay, Pexels

Wat heb je nodig:

 • 1 vanillestokje
 • 3 eetlepels plantaardige olie als draagolie: je kunt een zonnebloemolie van goede kwaliteit gebruiken, of ook zoete amandelolie. Druivenpitolie en saffloerolie worden ook aanbevolen als goede alternatieven.
 • Om je geur verder op smaak te brengen, kun je essentiële oliën toevoegen. Bergamot- of sinaasappelolie (30 druppels) en cederolie (5 druppels) gaan goed samen.
 • Indien je wenst, kun je ook 2 of 3 druppels vitamine E toevoegen.
 • Het parfum moet in een glazen houder worden bewaard.
 • Een glazen flesje om het eindproduct in te bewaren. Omdat het een olieachtige consistentie heeft, is het het beste om een flesje met druppelaar te gebruiken, maar het werkt ook met een spuitflesje.

Hoe gaat je te werk:

 1. Snij het vanillestokje in de lengte door, haal de zaadjes eruit en doe ze in de glazen houder
 2. Snij het stokje in kleine stukjes en doe die ook in de houder
 3. Voeg de plantaardige olie toe
 4. Sluit de houder af met het deksel en bewaar het gedurende 2 weken op een koele, donkere plaats, waarbij je het flesje ongeveer om de 3 dagen schudt.
 5. Voeg na die tijd de essentiële oliën en de vitamine E toe, indien gewenst.
 6. Je hoeft dan alleen de olie te extraheren, terwijl je de stukken van het stokje in de houder laat zitten voor infusie. Je kunt jezelf helpen met een druppelaar.

Dit recept is alcoholvrij, dus zeer zacht voor de huid, hoewel het een vettige consistentie heeft die verschilt van de gebruikelijke parfums. Je kunt er hier https://naturallyhandcrafted.com/body-care-product-recipes/perfume/vanilla-perfume-make-your-own/ meer over lezen.

Zou je het leuk vinden om deze parfum klaar te maken?

Advertisement