De beste ideeën om de tuin te versieren met stenen en rotsen

door Natasja

25 Mei 2024

Advertisement

De natuur biedt ons duizend ideeën voor het inrichten van het huis en ook vooral in de tuin. Als je bijvoorbeeld rotsen en stenen van verschillende soorten gebruikt, kun je veel verschillende plekken decoreren: met steen vind je in feite de oplossing voor paden, borders, bloemperken en zelfs artistieke decoraties. Het enige wat je hoeft te doen is het idee vinden dat je het leukst vindt, het idee dat je je kunt voorstellen in je groene hoekje, en aan de slag gaan om het werkelijkheid te laten worden! Laat je inspireren door de onderstaande voorstellen voor het gebruik van stenen en rotsen in de tuin.

Advertisement

Rotstuinen

Pinterest

Als je in een gebied met een warm klimaat woont, maar ook alsof je in het Alpengebied woont, is er zeker een grote verscheidenheid aan planten die kunnen worden gebruikt voor een rotstuin. Veel stenen van verschillende grootte, bij voorkeur typisch voor het gebied waar je woont, op elkaar gestapeld of gebruikt om een helling te verfraaien, en waaronder struiken met vaste planten en kleurrijke bloemen, ook seizoensbloemen.

Sommige mensen gebruiken dit idee ook om een compacte kruidentuin aan te leggen, rondom één of enkele rotsen vol holtes en gaten.

Advertisement

Pinterest

Zoals je kunt zien, is het een idee dat kan worden aangepast aan de beschikbare ruimte, en het werkt ook door een schuine muur te creëren waar er slechts een paar bakstenen of een opgeheven deel waren, vlakbij hekken of vloeren met onverzorgde borders.

Grindpaden

Diana Bolaños/Pinterest

Gravel, steenslag, grind en nog veel meer: tuinpaden worden erg elegant als ze bedekt zijn met een soortgelijk natuurlijk materiaal. Het zijn ook zeer drainerende oppervlakken die goed reageren op hittegolven, en wat dacht je van het gezellige gekraak van stenen onder je voeten?

fineartamerica.com

Als je het echter geen goed idee vindt om alleen op de kleinste steentjes te moeten lopen, kun je altijd stenen platen toevoegen in de vorm van Japanse treden, zelfs op grindpaden!

Borders met natuurlijke rotsen

Pinterest

Ga een goed gesorteerd tuincentrum binnen en kijk rond: je ziet er zeker manden en bergjes van verschillende soorten natuurlijke stenen, groot genoeg om naast elkaar te plaatsen en zo een voldoende verhoogde border te creëren om elk bloemperk effectief af te bakenen.

Het kunnen grote, gladde stenen zijn, of rotsen vol gaten en grillige vormen, en vervolgens duizend verschillende kleuren: kortom, er is voor elk wat wils en voor elk budget.

Advertisement

Pinterest

En een beetje zoals bij de rotstuin die we eerder zagen, kan het idee om de border van een bloembed te versieren met grote stenen ook worden aangepast als die rand verhoogd is, zoals zelfs een muurtje.

Tekenen met rivierkiezels

Pinterest

Platte, gladde stenen, zoals rivierkiezels, zijn ook populair als decoratieve elementen in tuinen. Samen met kinderen kunnen ze het materiaal worden om leuke en grappige vormen op te tekenen, zoals bloemen of dieren...

Advertisement

dellareside.com

... Maar in de handen van degenen die ze op een meer geraffineerde en schilderachtige manier willen gebruiken, worden ze als stukjes in een mozaïek, om bloemperken op een unieke manier te versieren.

Borders van stenen gelijk met de grond

Pinterest

Heb je er wel eens aan gedacht dat je tussen de laan en het gazon, of in elk geval tussen twee verschillend gevormde beloopbare delen van de tuin, een zichtbare maar vlakke border zou kunnen gebruiken, perfect gelijk met de grond? Het schept orde en verfraait de zone, een beetje zoals contouren in tekeningen. En je kunt ze van stenen maken!

Advertisement

Pinterest

De kleur en grootte van de gekozen stenen bepalen de look: wit, zwart en alles daartussenin om het best bij de stijl van de tuin te passen.

Rotsen en stenen als artistieke sculpturen in de tuin

Pinterest

We dromen van dolmens zoals die in Stonehenge, maar je zou hun vormen ook in het klein kunnen namaken, in een miniatuursteentuin die een beetje op een sculptuur lijkt.

Advertisement

Pat Twombly/Pinterest

Het stapelen van rotsen van verschillende soorten en het vinden van de perfecte balans is ook een manier om met je eigen handen een echt persoonlijk kunstelement te maken.

Pinterest

Er zijn zeker ook genoeg ideeën om van echte kunstenaars over te nemen, die weten hoe ze stenen moeten combineren met andere materialen, zoals hout of metaal, om ze op volledig onverwachte maar altijd fascinerende manieren te gebruiken.

Hoe zou jij jouw tuin willen inrichten met stenen?

Advertisement