DIY kaarsen: hoe je je huis aangenaam kunt laten ruiken met gerecyclede materialen

door Natasja

26 Mei 2024

Advertisement

Kaarsen zijn populaire en geliefde accessoires in huis, maar vaak bevatten ze mogelijk schadelijke chemicaliën.

Als je er zeker van wilt zijn dat de kaarsen natuurlijk en veilig zijn, kun je ze heel eenvoudig zelf maken met verschillende soorten houders d.m.v. interessante milieuvriendelijke recycling projecten die bijna niets kosten.

Hieronder leggen we uit hoe je potten, kommen en schalen nieuw leven kunt inblazen door zelf kaarsen te maken.

Advertisement

Benodigde materialen voor DIY kaarsen

Pexels

Zorg allereerst voor de materialen die nodig zijn voor de bereiding van de kaarsen, waarbij je vooral moet letten op de keuze van de grondstoffen en het materiaal van de houders:

  • was: de belangrijkste grondstof voor de bereiding van kaarsen, geef de voorkeur aan natuurlijke was zoals bijenwas of sojawas;
  • lonten: je kunt kant-en-klare lonten krijgen van katoen, papier, zink of hout of zelf maken met katoendraden en was; het voordeel van zelf maken ligt vooral in de mogelijkheid om lonten op maat te maken voor je kaarsen
  • geuroliën: om de kaars een aangename geur te geven, voeg je naar smaak essentiële oliën toe;
  • houder: het is belangrijk dat de houder die je kiest hittebestendig is, maar je kunt kiezen uit een grote verscheidenheid aan gerecyclede voorwerpen zoals glazen potten of glazen (zolang ze gehard zijn), blikken, kommen, oude keramische bekers of kopjes, kleine pannen, bakschalen of schalen;
  • hulpmiddelen voor het voorbereiden: neem een kleine pan gevuld met een beetje water en een metalen houder voor bain-marie, een hittebestendige spatel om de was te roeren, een frituur- of snoepthermometer en stokjes om de lont recht te houden.

Advertisement

Werkwijze om DIY kaarsen te maken

rawpixel.com

  • Meet eerst de hoeveelheid was af die nodig is om de kaarsen te maken: was in vlokken neemt meer ruimte in dan vloeibare was, dus je zult twee houders moeten overwegen voor elke kaars die je wilt maken. Smelt de was vervolgens bain-marie op een zacht vuurtje, waarbij je de temperatuur constant in de gaten houdt. Elke was heeft zijn eigen smelttemperatuur, bijenwas smelt bij ongeveer 60 graden, sojawas bij ongeveer 50 graden.
  • Wanneer de was volledig gesmolten is, voeg dan de geuren toe, hetzij afzonderlijk of door ze samen te mengen, rekening houdend met een dosis van ongeveer 30-40 druppels essentiële olie per kaars van 250 gram. Zowel tijdens het smelten als tijdens het toevoegen van de geur, roer voorzichtig met een spatel zodat de was gelijkmatig smelt en de geur afgeeft.
  • Plaats de lonten in de houders, zet ze aan de onderkant vast met een druppel was of lijm, en giet de vloeibare was erin, terwijl je de lonten rechtop houdt met behulp van stokjes, eetstokjes of wasknijpers.
  • Giet de was in de houder, ga heel langzaam te werk om de vorming van luchtbellen te voorkomen en veeg gemorste was onmiddellijk op om te voorkomen dat de was moeilijker te verwijderen is als hij opdroogt.
  • Wacht tot de kaarsen volledig droog zijn door ze op kamertemperatuur te laten staan. Als je natuurlijke was gebruikt zal het proces langer duren, ongeveer 4 dagen voor sojawas, tot 10 dagen voor bijenwas.

Eindelijk is het tijd om de kaars aan te steken en je huis lekker te laten ruiken!

Advertisement