Schoenendozen recyclen: 5 creatieve projecten om ze een nieuwe bestemming te geven

door Natasja

22 April 2024

Schoenendozen recyclen
Advertisement

Als je een nieuw paar schoenen koopt, heb je misschien de gewoonte om de doos meteen in de papierbak te gooien. Heb je wel eens nagedacht over hun mogelijke creatieve toepassingen? Er zijn verschillende projecten die je kunt doen met dit materiaal dat altijd beschikbaar is in huis.

We stellen hieronder 5 interessante creatieve projecten voor om de schoenendozen een nieuwe bestemming te geven.

Advertisement

1. Opbergmand

Pinterest

Een heel interessant project voor de schoenendoos is om er een praktische en elegante opbergmand voor de badkamer van te maken, waarin je toiletpapier, zakdoekjes en al je badkameraccessoires netjes kunt opbergen. Verwijder gewoon het deksel en bedek de doos met touw. Bekleed de binnenkant met een katoenen of linnen doek. Maak het geheel naar wens af door het te versieren met linten en kant en de mand is klaar voor gebruik in de badkamer.

Advertisement

2. Speelgoed voor kinderen

Pinterest

Een creatieve en leuke manier om schoenendozen te recyclen is om er DIY speelgoed voor de kinderen van te maken. Er zijn verschillende projecten beschikbaar, je kunt de dozen bijvoorbeeld gewoon bedekken met wit papier en ze versieren om er kleine steden van te maken of om er kleine poppenhuizen van te maken. Een ongelooflijk originele methode is het maken van een gitaar of andere muziekinstrumenten met behulp van de schoenendozen, of zelfs een draagbare knikkerbaan.

3. Oplaadstation

Oplaadpunt

Pinterest

Elektrische contactdozen voor het opladen van de technologische apparaten zijn altijd zichtbaar op de kasten en planken in huis en je zoekt vaak naar een manier om te voorkomen dat ze de esthetiek van de kamers verpesten. Van de verschillende mogelijke oplossingen kun je kiezen voor het hergebruiken van een schoenendoos: versier hem zoals je wilt en boor gaten aan de zijkanten voor de elektriciteitskabels. Plaats een meervoudige contactdoos in de doos en bevestig de opladers van de elektronische apparaten, waarbij je de inkomende en uitgaande draden door de eerder geboorde gaten laat lopen. Je kunt de schoenendoos handig in het zicht zetten, met de zekerheid dat de esthetiek van de kamer wordt verbeterd.

4. Naaidoos

Pinterest

Als de naaiaccessoires altijd slordig in de lades liggen, is het misschien tijd om orde te scheppen. Maak van een schoenendoos een handige naaidoos om de garenklossen en speldenkussens in te bewaren. Leg een stuk piepschuim op de bodem van de doos en steek er wat tandenstokers in, die als steun dienen voor de accessoires. Vanaf nu is de naai- en borduurtijd gewoon een leuke hobby.

5. Organizer

Pinterest

Met een laatste interessant project kun je een eenvoudige schoenendoos omtoveren tot een handige en waardevolle organizer voor je accessoires en schrijfwaren. Neem de schoenendoos en snijd twee driehoeken uit in het midden van de lange zijde; vouw vervolgens de twee helften naar buiten en lijm de twee onderste delen aan elkaar. Nu is de organizer klaar voor decoratie: je kunt hem beschilderen, bedekken met decoratief papier of er linten, kant of kralen aan toevoegen. Je kunt de organizer verder personaliseren door scheidingswanden toe te voegen die je hebt gemaakt door het deksel uit te knippen, zodat je al je accessoires gemakkelijker kunt opbergen.

Wat heb jij gemaakt met oude schoenendozen?

Advertisement