5 belangrijke tips voor geraniums zodat ze voor een prachtige bloei zorgen

door Natasja

22 Mei 2024

Advertisement

Er moet een reden zijn waarom geraniums sinds mensenheugenis de hoofdrolspelers van balkons en tuinen zijn, van het late voorjaar tot de zomer! In feite is het geslacht Pelargonium (oftewel geraniums) een grote hoofdrolspeler van privé en openbare groene  zones, op vele breedtegraden en in stedelijke en niet-stedelijke omgevingen. Er zijn heel veel variëteiten die variëren in vorm en kleur van bloemen en bladeren, en ze zijn allemaal op hun eigen manier altijd erg mooi om te zien. Dus hoe haal je het beste uit ze en geniet je van een lange en overvloedige bloei gedurende de zomer? We herinneren je graag aan enkele belangrijke tips voor het kweken van geraniums.

Advertisement

1. Perfecte blootstelling voor geraniums: zon

Creativo

Het feit dat deze planten oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komen, zegt al iets over de eisen die ze stellen aan hun blootstelling: ze hebben het liefst meerdere uren per dag de directe zon en ze belonen je zo met veel bloemen. Ze kunnen ook de intense hitte van het midden van de dag verdragen, hoewel sommige iets delicatere verzamelaarsvariëteiten er de voorkeur aan geven om tijdens die periode beschermd te worden - maar als je dat type plant zou kopen, zal je door de verkopers zelf worden ingelicht.

Geraniums doen het ook goed op lichte plekken met gedeeltelijke schaduw, zolang ze elke dag een paar uur worden verlicht. Je kunt ze daarom op plaatsen zetten die op het zuidoosten, zuiden en zuidwesten gericht zijn, terwijl je plaatsen die op het noorden gericht zijn beter kunt vermijden.

Advertisement

2. Water geven: je leert snel

Creativo

Less is more, oftewel "minder is meer", zouden we kunnen zeggen. Dit is het motto dat je moet onthouden als je wilt weten hoe vaak je geraniums water moet geven. Ze houden niet van stilstaand water en verdragen hoge temperaturen, zelfs korte periodes van droogte: dit alles betekent dat ze niet te vaak water moeten krijgen. Wat je moet doen, is de toestand van de grond controleren en er een vinger in steken om beter te begrijpen of de grond alleen aan de oppervlakte droog is (in dat geval geef je geen water) of ook in de diepte, wat betekent dat het tijd is om water te geven.

Als je water geeft, giet het direct op de grond, overvloedig, totdat het van onderaf begint uit te stromen en de schotels vult (die erg belangrijk zijn in de zomer, maar kunnen worden vermeden in de lente of de herfst).

Op deze manier geef je meestal één keer per week water in de lente en vanaf het einde van de zomer, en twee keer per week in de warmere periodes - natuurlijk zonder regenval, wat helpt om de planten te laten bloeien.

3. De ideale potgrond voor geraniums

Als geraniums niet van stagnatie houden en planten zijn die in de zon leven, begrijp je dat een zeer goed drainerende grond essentieel voor ze is. Maak dus een laag geëxpandeerde klei op de bodem en vul de potten vervolgens met potgrond die geschikt is voor geraniums.

Er zijn een aantal soorten potgrond te koop, en ze zijn over het algemeen gemaakt van voedingsrijke potgrond die vervolgens wordt verlicht met perliet, vermiculiet of grofkorrelig zand - in kleinere verhoudingen dan voor cactussen. En dit vertelt ons ook hoe je zelf wat kunt bereiden: als je verschillende planten hebt, is het altijd goed om een grote zak goede, uitgebalanceerde en natuurlijke potgrond te hebben, en vervolgens voorraden vermiculiet, of perliet of zand die je kunt toevoegen om de potgrond te maken die handig is voor elke behoefte.

De ideale pH van potgrond voor geraniums ligt tussen 6,0 en 6,5 - dat is ook een factor om rekening mee te houden bij de aanschaf.

4. Bemest geraniums om ze te laten bloeien

Creativo

Het bemesten van geraniums is de manier om ze dan echt vol bloemen en weelderig gekleurde bladeren te zien. Dit moet gebeuren in de lente en tot de temperaturen te hoog worden, met regelmatige maar nooit overmatige bemesting. Het is belangrijk om te voorkomen dat er zich mest ophoopt in de grond die niet goed oplost door irrigatie of regen, want als dat gebeurt, loop je het risico dat de plant "verbrandt".

Wat betreft het type meststof dat je moet kiezen, kan de verhouding tussen stikstof, fosfor en kalium 15-15-15, of 15-16-17 of zelfs 20-10-20 zijn. Het belangrijkste element dat constant moet worden toegevoegd is echter stikstof, in hoeveelheden die meestal worden aangegeven als ongeveer 200 of 250 milligram per liter.

5. Vergeet de gedroogde bloemen niet

Creativo

De laatste belangrijke voorzorgsmaatregel bij het verzorgen van geraniums: vergeet niet de droge delen te verwijderen. We hebben het over de bloemen, maar ook over de bladeren. Bij de meeste gewone geraniums zijn droge bloemen gemakkelijk te zien en kunnen ze met de hand worden verwijderd zonder iets te breken of af te snijden/knippen, en hetzelfde geldt voor de bladeren. Als de bloem echter lelijk is om te zien, bijna helemaal droog is, maar de steel nog steeds weigert om los te komen van de tak, moet ervoor worden gezorgd dat de tak zelf niet wordt beschadigd door onnodige wonden te maken. Wacht in dat geval met het verwijderen van de bloem of knip de stengel aan de basis af met een scherpe schaar met gesteriliseerde bladen.

Op deze manier wordt de plant gestimuleerd om te groeien zonder energie te verliezen aan de beschadigde delen.

Klaar om dit jaar prachtige geraniums te laten zien?

Advertisement