Citroen snoeien: hoe en wanneer zodat de plant weelderig groeit

door Natasja

23 Mei 2024

Advertisement

De citroen, een populair en veelzijdig ingrediënt in de keuken, is ook een populaire fruitplant in de tuin en op terrassen. In potten of in de grond, het kweken van de citroenplant kan je veel voldoening geven, niet alleen vanwege de unieke smaak van het fruit, maar ook vanwege de schoonheid van de heldergroene bladeren en bloesems.

Om ervoor te zorgen dat de plant zijn vorm behoudt en je zijn smakelijke fruit blijft geven, is snoeien echter essentieel en moet het op de juiste manier gebeuren. Wanneer en hoe snoei je een citroenplant? We leggen het hieronder uit.

Advertisement

Wanneer citroenplanten snoeien

The Bite Size Garden/YouTube

Het eerste fundamentele punt waar je rekening mee moet houden als je besluit om de citroenplant te snoeien is het juiste moment. Als je de citroenplant op het verkeerde moment van het jaar snoeit, kan dit ernstige schade aan de plant veroorzaken of zelfs de groei of vruchtvorming belemmeren.

De ideale tijd voor het snoeien van deze plant hangt af van het klimaat waarin je hem kweekt. De temperaturen moeten mild genoeg zijn zodat er geen risico is op nachtvorst, die de bast verhardt en de wondgenezing vertraagt, en tegelijkertijd niet te heet, bij voorkeur voor de bloei.

In warmere klimaten zal de beste tijd daarom in februari of maart zijn, terwijl het in koudere klimaten noodzakelijkerwijs later zal zijn, in april of mei.

Advertisement

Hoe snoei je een citroen op de juiste manier?

Yellow.Cat/Flickr

Als het ideale moment eenmaal is vastgesteld, hoe kunnen citroenbomen dan worden gesnoeid om de plant in vorm te houden zonder de groei in gevaar te brengen of de opbrengst te verminderen? Hier zijn de stapsgewijze voorstellen:

  • voordat je begint, is het belangrijk om jezelf goed uit te rusten: citroenplanten zijn stekelig en kunnen krassen veroorzaken, dus het is belangrijk om lange kleding, stevige schoenen en beschermende handschoenen te dragen en de meest geschikte hulpmiddelen te kiezen; als je meerdere planten snoeit, vergeet dan niet om het tuingereedschap na elke plant en na het snoeien van zieke takken te steriliseren om de verspreiding van parasieten en ziekten niet te bevorderen;
  • bij het correct snoeien van de citroenplant worden de oudste en houtachtige takken verwijderd om de afgifte van jonge scheuten, droge of beschadigde takken te bevorderen, maar ook de uitlopers die uit de stam of onderstam komen om de plant niet te verzwakken door de afgifte van vruchten te verminderen;
  • de kroon moet ook worden uitgedund, met name in het centrale deel, om het doordringen van licht en lucht en de daaruit voortvloeiende correcte rijping van de vruchten te vergemakkelijken, ook in de meest interne takken;
  • tot slot moet het gebladerte worden gesnoeid om overmatige hoogteontwikkeling te voorkomen;
  • de snede moet schoon zijn om rafelende delen te voorkomen die ziektes kunnen veroorzaken en bij voorkeur schuin, besprenkeld met een goed genezend product om ongedierte en schimmelziekten te voorkomen.

Volg deze tips en de citroenplant zal weelderig groeien en altijd goede oogsten geven.

Advertisement