Hoe de theedoeken en tafelkleden wassen zodat ze altijd schoon en geurig zijn

door Natasja

24 Mei 2024

Advertisement

Elke dag gebruiken we een aantal theedoeken in de keuken en tafelkleden op de tafels waar we meestal eten. Onvermijdelijk dus dat die vaak vuil worden en in de wasmachine belanden. Vuil gaat er echter niet altijd af zoals je zou willen, en door het wassen gebeurt het ook dat kleuren hun glans verliezen en wit grijs wordt, om nog maar te zwijgen van onaangename geuren. Hoe kun je theedoeken en tafelkleden herstellen? Er zijn verschillende methodes die je kunt proberen.

Advertisement

Theedoeken en tafelkleden voorbehandelen en wassen

Tima Miroshnichenko/Pexels

Voordat je alle theedoeken en tafelkleden in de wasmachinetrommel laadt, moet je goed kijken naar het soort vuil en ook hoe lang het er al zit.

Als de vlekken wat harder zijn, of als ze niet vers zijn, is het beter om voor te wassen. Dit kun je doen door de kleding onder te dompelen in een teil lauw water waaraan je witte azijn toevoegt. Denk aan één glas per ongeveer 5 liter. Voeg ook een eetlepel baking soda toe en laat het minstens een kwartier, maar niet langer dan een half uur weken.

Ga daarna verder met de gebruikelijke was. Als de te wassen theedoeken of het tafelkleed wit zijn, kun je bleekmiddel toevoegen bij het wassen in de wasmachine. Maar als je bang bent dat het te agressief is, of als je liever niet zo'n milieubelastende stof gebruikt, gebruik dan natriumpercarbonaat.

Het aanbevolen wastype is er een op hoge temperaturen, maar het hangt ook sterk af van de stof: sommige tafelkleden zijn delicater en moeten op minder agressieve programma's worden gewassen. Raadpleeg altijd de wasinstructies op de etiketten.

Advertisement

Handige tips voor frisse en schone theedoeken en tafelkleden

Arina Krasnikova/Pexels

  • Was ze regelmatig: theedoeken die dagelijks worden gebruikt, moeten maximaal om de 2 of 3 dagen worden vervangen.
  • Laat ze nooit in de wasmachine zitten als het programma is afgelopen. Ook als je de deur open doet, blijft er vocht hangen en dat leidt meteen tot onaangename geuren.
  • Soms worden theedoeken en tafelkleden ook doordrenkt met kookluchtjes of vocht, dus stel het wassen ervan nooit te lang uit en zorg ervoor dat je de keuken schoon en droog houdt.
  • Stop ze na het wassen meteen in de droger of leg ze plat op een warme, geventileerde plek. Als ze wit zijn, kun je ze ook in de zon leggen.
  • Hang de theedoeken tussen het gebruik door aan haken, rails en deurknoppen en stapel ze niet ergens op, waar ze langer vochtig blijven. En als je theedoeken pakt die niet goed gedroogd zijn, betekent te vaak blijven gebruiken (ook voordat er twee of drie dagen voorbij zijn) dat bacteriën en onaangename geuren zich ophopen.
  • Als verdere bescherming en preventie kun je ook één keer per maand of om de twee maanden een pan water koken en de theedoeken daar ongeveer tien minuten in houden om bacteriën en ziektekiemen te doden. Het is echter een praktijk die bijdraagt aan het eerder beschadigen van stoffen en zeker aan verkleuring, dus het is beter om het te gebruiken met lichtgekleurde theedoeken.
Advertisement