De nieuwste tuintrend heet "Chaos Gardening" en is een ode aan de schoonheid van de natuur

door Natasja

09 Juli 2024

Uitzicht op een tuin met veel verschillende soorten die samen in kleine ruimtes groeien

thegardeningkind/Instagram

Advertisement

"Chaos Gardening" doet denken aan iets verwarrends en vervelends, maar de trend onder tuinliefhebbers is allesbehalve dat: het is gebaseerd op een veel meer ontspannen idee van tuinieren. Geen agenda's met strikte deadlines, geen millimetrische berekeningen, maar een spontane aanpak, waarbij je de natuur haar gang laat gaan.

Een beetje "willekeurig" zaaien, zo zou je het idee van chaos in de Engelse uitdrukking kunnen weergeven, en de natuurlijke processen hun gang laten gaan, die bijna altijd een verbluffend, levendig resultaat opleveren, vol kleuren en vormen om te bewonderen.

Advertisement

De belangrijkste punten van Chaos Gardening

Om beter te begrijpen wat chaos gardening inhoudt, zijn hier enkele basispunten die je in gedachten moet houden:

 • Plant op een ongestructureerde manier: zodra je de zaden hebt gekozen (die geschikt zijn voor die grond en dat klimaat), in plaats van ze in nette rijen of groepen te planten, meng je ze door elkaar en strooi je ze een beetje willekeurig over de grond.
 • Omarm verrassingen: bij deze aanpak kun je het eindresultaat niet raden, dus je zult zien dat jouw hoekje van de tuin vorm krijgt en verandert terwijl het zich ontwikkelt.
 • De natuur nabootsen: het idee is om de tuin een spontane look te geven, een beetje zoals wandelen door een wilde bloemenweide, waar inheemse soorten en soorten die er "toevallig" zijn (door wind, dieren en andere natuurlijke vectoren) elk seizoen de grond overnemen.
 • Weinig onderhoud: als je niet de moeite neemt om plantjes en struiken in te graven volgens de minimale afstandsmetingen, creëer je een ruimte die zijn eigen indeling vindt, zonder jouw tussenkomst. Het onderhoud beperkt zich tot het tegenhouden van onkruid, maar alleen als je dat niet graag midden in de bloeiende struik ziet. Het kan je soms verbazen hoe goed sommige soorten die als "onkruid" worden beschouwd zich aan dergelijke scenario's aanpassen!

Advertisement

Nuttige tips om je aan Chaos Gardening te wijden

@thegardeningkind/Instagram

Als je deze kweektechniek een kans wilt geven, kun je dat gemakkelijk doen op een klein stukje van de tuin.

 1. Kies een zonnig hoekje met goed doorlatende grond (er moet geen stilstaand water ontstaan).
 2. Bereid de aarde voor: verwijder het onkruid met de hand en ontwortel het. Schoffel vervolgens het hele gebied grondig om, een beetje zoals bij de voorbereiding van een moestuin, maar bewerk alleen het oppervlak van de aarde, zonder te diep te gaan. Houd wat aarde apart.
 3. Strooi de zaden over het hele gebied.
 4. Gebruik de apart gehouden aarde om de zaden te bedekken met een dun laagje.
 5. Geef regelmatig water, vooral in hete en droge periodes.

Nu hoef je alleen nog maar geduldig te wachten tot alles zich ontwikkelt! Onthoud dat zaden vochtig moeten blijven, maar niet doorweekt, en dat jonge scheuten en zaailingen vaak genoeg water moeten krijgen om de eerste levensfasen, wanneer ze het zwakst zijn, te overleven.

Dus denk vooruit: het is zo dat het een kwestie is van "de natuur zijn gang laten gaan", maar je kunt nog steeds strategisch zijn en chaotisch de variëteiten zaaien die in de volgende seizoenen zullen bloeien. Dus denk aan het einde van de lente en het begin van de zomer na over wat je zult zien vanaf het einde van de zomer tot in de herfst, enz. Vermijd zaaien in periodes van overmatige hitte en droogte, tenzij je kunt zorgen voor enige beschutting tegen de sterkste middagzon, en vergeet niet voldoende water te geven.

Chaos gardening op het balkon: is dat mogelijk?

@littletreefoodforest/Instagram

Ja, het is mogelijk om ook op het balkon van een beetje chaos gardening te genieten. Als je het zelfs in de tuin kunt proberen in een kleine ruimte, dan zijn grote potten of bakken op het balkon net zo geschikt. Houd wel rekening met het volgende:

 • De grond in potten en bakken wordt warmer en droogt eerder uit. Je zult de ontwikkeling van de zaailingen dus vaker moeten controleren en hun ritme naargelang de seizoenen leren begrijpen.
 • Zorg ervoor dat het water gemakkelijk wegloopt uit de gaten in de bodem van de door jou gekozen potten.
 • Kies een rijke, lichte, drainerende grond om verdere waterstagnatie rond de wortels van de planten te voorkomen.
 • Wees royaal bij het uitstrooien van de zaden: de kiemkracht van zaden is, vooral in een beperkte omgeving zoals plantenbakken, niet zo hoog als in de volle grond.

Wat zijn de voordelen van deze techniek op het balkon?

 • Zelfvoorzienende systemen: zodra je de frequentie van het water geven en de juiste stand zodat alles niet verbrandt in de zon of te veel wordt blootgesteld aan harde wind hebt uitgezocht, zal de "spontane tuin"-pot vorm krijgen en de grond overnemen.
 • Verrassende schoonheid: ook hier, net als in de tuinbloemperken, verbaas je je elk seizoen weer over de veranderingen die op natuurlijke wijze plaatsvinden! Bedenk eens wat een verandering ten opzichte van de gebruikelijke balkons. Er kunnen er echt geen twee hetzelfde zijn!
 • Milieuvriendelijke bloemen: in de overgrote meerderheid van de gevallen zijn de zaden die het beste wortelen in deze omgevingen die van bloemen die geliefd zijn bij bestuivende insecten, en dit is geweldig voor het milieu, vooral in de stad!

De voordelen van Chaos Gardening

@hageentusiast/Instagram

Er zijn veel voordelen aan deze manier van tuinieren, zo veel dat het uitgebreid zou kunnen worden naar de hele groene ruimte.

 • Beginner-proof: deze aanpak kan door iedereen worden geprobeerd, zelfs door mensen die geen bijzondere ervaring hebben met tuinieren. Het is een kans om de groene hoek te bestuderen en te begrijpen welke planten goed gedijen en welke niet!
 • Weinig inspanning: dit zijn tuinen die ontworpen zijn om zelfvoorzienend te zijn, waar menselijke tussenkomst tot een minimum wordt beperkt. Geen agenda met maandelijkse deadlines, geen noodzaak om altijd klaar te staan om onkruid rond sierplanten te trekken, geen zorgen over de specifieke behoeften van elk individueel exemplaar.
 • Biodiversiteit: als je het aan de natuur overlaat, is het resultaat een gevarieerde habitat die veel verschillende dieren aantrekt, waaronder bestuivende insecten.
 • Minder verspilling: je leert gemakkelijk zaden te verzamelen en voor sommige planten is dat niet eens nodig. Zij zorgen ervoor. Dit betekent dat de soorten zichzelf elk jaar opnieuw vermeerderen, of in ieder geval dat je alleen de eerder verzamelde zaden hoeft te gebruiken, zonder nieuwe planten te kopen!
 • Leren en contact met de natuur: het verrassingselement dat typisch is voor deze tuinen, vertaalt zich in een voortdurende mogelijkheid tot ontdekken en leren, ook voor de meest ervaren groene vingers. Het is een geweldige manier om veranderingen en de buitengewone overlevingsstrategieën van planten te observeren.

Klaar om je eigen Chaos Tuin te beginnen?

Advertisement