Welke meststof moet je gebruiken voor een mooie en geurige gardenia? Tips om te onthouden

door Natasja

23 Juni 2024

een bloem van de gardenia jasminoides

Rawpixel

Advertisement

Een van de meest omhullende en intense geuren die je in huis of in de tuin kunt ruiken, is ongetwijfeld die van gardenia's, echt elegante en uiterst decoratieve planten. Maar hoe kun je ze gezond en bloeiend houden? Je kunt ze helpen met meststoffen, je moet alleen weten welke het meest geschikt zijn en wanneer je ze moet toedienen om de planten niet te beschadigen. Laten we samen eens kijken naar enkele nuttige tips over de meest geschikte meststoffen voor gardenia's.

De beste tijd om gardenia's te bemesten

De beste tijd om gardenia's te bemesten is in de late winter/vroege lente, wanneer er geen risico meer is op late vorst. Dit is ook het moment waarop minder winterharde planten, als ze in een koud klimaat worden gekweekt, weer naar buiten kunnen.

De bemesting kan ook worden hervat tijdens de vegetatieve groeifase, d.w.z. anderhalve maand later (6 weken) en in een veel lichtere dosis, ook tijdens de lente en tot de plant is uitgebloeid.

Bemest niet in de herfst, anders zou je de productie van nieuwe, jonge, flexibele takken stimuleren die de eerste "slachtoffers" van de kou zouden zijn, al bij temperaturen van 15°C of minder.

Advertisement

Hoe de meststof voor de gardenia's te kiezen

een dubbele bloem van de gardenia jasminoides bedekt met dauw

Tom Hennessy via @lewisginter/Instagram

Gardenia's hebben veel energie nodig om hun prachtige, rijk geurende bloemen te produceren en dit betekent dat ze alle nodige voedingsstoffen in de grond moeten vinden. Naast de juiste kweektechnieken help je jezelf daarom met een beetje kunstmest.

Van de chemische meststoffen die je in gespecialiseerde winkels of online kunt kopen, verdienen lichtzure en langzaam vrijkomende de voorkeur. De beste verhouding van voedingsstoffen hierin is 2-1-1 (wat respectievelijk de delen stikstof, fosfor en kalium aangeeft). Bijvoorbeeld producten met formules als "12-6-6", "10-5-5", "11-7-7". Voor meststoffen die aan het einde van de lente en het begin van de zomer worden toegediend, kunnen meststoffen die iets minder stikstofrijk en lichter zijn, en dus niet het risico inhouden dat de wortels verbranden, ook goed zijn. Deze laatste hebben een stikstof-, fosfor- en kaliumverdeling die kan worden aangegeven in de verhoudingen "3-4-3", "4-6-4" of ook "5-4-5".

Als je daarentegen organische meststoffen wilt proberen, dan kun je kiezen uit:

  • visemulsie;
  • ossenbloed
  • beendermeel;
  • koffiedik (altijd goed gedroogd).

Als de plant tijdens het groeiseizoen vergelende bladeren vertoont, kan dit te wijten zijn aan een ijzertekort. In dat geval kunnen producten met ijzer (en soms een andere voedingsstof) worden gegeven, maar beter niet tegelijk met kunstmest.

Wat de dosering betreft, vooral bij chemische meststoffen, is het altijd beter om deze een beetje te verlagen ten opzichte van wat wordt aanbevolen op de productverpakking: door de concentratie te verlagen, vermijd je het risico op verbranding van bladeren of wortels, wat bij gardenia's heel gemakkelijk kan gebeuren bij al een klein teveel meststof.

Klaar om te genieten van weelderige en geurige gardenia's?

Advertisement