Door de airconditioner grondig schoon te maken, verbruik je minder energie

door Natasja

17 Juni 2024

Advertisement

Met de stijgende temperaturen die de zomer onvermijdelijk met zich meebrengt, worden airconditioners de beste bondgenoten in de strijd tegen de hitte. Maar om ervoor te zorgen dat ze optimaal werken en je voorzien van de frisse, schone lucht die je nodig hebt, is het noodzakelijk om ze goed voor te bereiden, d.w.z. goed schoon te maken. Dit verbetert niet alleen de energie-efficiëntie van de apparaten, maar beperkt ook het risico op de verspreiding van allergenen en bacteriën in de lucht die je inademt. Dus wat moet je doen om ervoor te zorgen dat de airconditioners goed worden schoongemaakt en onderhouden?

Airconditionerfilters: hoe vind je ze?

een airconditioner gemonteerd op de binnenmuur van een huis

Bluebubblybasin/Reddit

Het eerste dat periodiek moet worden gecontroleerd, en vooral voor het begin van het warme seizoen wanneer je de airconditioners het vaakst zult gebruiken, is het filter van elk apparaat. Wanneer airconditioners moeten worden schoongemaakt en onderhouden, is het essentieel om het apparaat los te koppelen van de voeding.

Om bij het filter te komen, moet je het paneel aan de voorkant van de airconditioner openen of verwijderen. Als dit eenmaal is gedaan, zie je twee soorten filters voor je (in de meeste gevallen), een filter dat stof opvangt dat heel voorzichtig moet worden behandeld zodat het niet overal valt of het risico loopt het in te ademen, en vaak ook een filter met actieve koolstof die zuivert van bacteriën en allergenen. Ook met dit filter is het het beste om voorzichtig te zijn.

Je ziet meteen of de filters nog bruikbaar zijn of dat ze versleten, te vuil of beschadigd zijn. Op dat moment moet je de instructies van de airconditioner hebben geraadpleegd om erachter te komen of je de vervanging zelf kunt uitvoeren of dat je het aan een monteur kunt overlaten. De instructies van de fabrikant specificeren ook het type filter, of beter gezegd hoe het filter moet worden schoongemaakt. Sommige kunnen in water worden gewassen, andere moeten gewoon worden vervangen.

Advertisement

Filters van airconditioners reinigen

vuil binnenin een airconditioner

AllRedMeat/Reddit

Voor de filters die in water kunnen worden gewassen (meestal van plastic of titanium), hoef je ze alleen maar onder te dompelen in een teil lauw water waaraan je een beetje Marseillezeep of neutraal afwasmiddel hebt toegevoegd. Je kunt ook een beetje azijn toevoegen om beter te ontvetten. Verwijder al het vuil met een niet-schurende spons en ga voorzichtig te werk om de filters niet te beschadigen. Filters moeten altijd weer in elkaar worden gezet als ze perfect droog zijn, dus laat ze eerst een paar uur aan de lucht drogen.

Als de filters daarentegen niet in water kunnen worden ondergedompeld, dan heb je een borstel met zachte haren nodig om al het vuil los te maken zonder het filter zelf te beschadigen. Je kunt ook een goede stofzuiger proberen. Om de klus af te maken, alleen als er duidelijke korsten zijn, gebruik je een vochtige, perfect uitgewrongen doek: meestal zijn niet-wasbare filters gemaakt van vergankelijke materialen die kunnen worden beschadigd in contact met water, dus je kunt ze het beste niet weken.

Elke keer dat je de filters terugplaatst, sluit je alles weer aan op de voeding en laat je de airconditioner een kwartier of langer draaien om de werking te controleren: er mogen geen vreemde geuren of ongewone geluiden zijn. Als dat wel het geval is, neem dan contact op met een technicus.

De buiteneenheid wassen

Na maanden moeten ook de externe koeleenheden van airconditioners worden schoongemaakt en om dit te doen moet altijd eerst het hele systeem worden losgekoppeld van de voeding.

Verwijder vervolgens de bovenkap volgens de instructies en rust jezelf uit met borstels of bezems met zachte haren om bladeren, stof en allerlei vuil te verwijderen.

Als er vuil moet worden verwijderd door te wassen, kun je dit doen met een vochtige doek en een druppel milde zeep of Marseillezeep. Het is belangrijk om te voorkomen dat er water op de elektronische panelen druppelt, dus spoel de doek uit en wring hem vaak uit. Vaak wordt aangeraden om direct met behulp van de tuinslang te wassen, maar niet met de drukstraal van een hogedrukreiniger. Met de tuinslang gaat het zeker sneller, maar er moet altijd op worden gelet dat de elektronische onderdelen niet worden beschadigd.

De airconditioner in huis ontsmetten

Het is aan te raden om waterstofperoxide of ook 75% ethylalcohol te gebruiken om het onderhoud van de airconditioner in huis te voltooien en hem zo te ontsmetten, hetzij als een routinereiniging die je ongeveer eens per maand moet uitvoeren, hetzij als laatste stap van een grondige reiniging. Giet gewoon een van de twee producten op een droge doek en veeg het erop, waarbij je erop let dat je het ook tussen de kieren van het ventilatierooster aanbrengt.

Door op deze manier schoon te maken, adem je niet alleen schone lucht in, maar help je ook het hele airconditioningsysteem om geen extra energie te verbruiken om het huis af te koelen (of te verwarmen)!

Advertisement