Wat moet je doen als de pas gekochte hortensia verwelkt? Tips om de planten nieuw leven in te blazen

door Natasja

02 Juli 2024

Advertisement

Het komt vaker voor dan je zou denken dat je thuiskomt met een hortensia die je net hebt gekocht in een winkel of supermarkt en dat deze al na een paar uur verwelkt en krachteloos is. Aan de basis van dit fenomeen kunnen verschillende, soms zelfs gelijktijdige factoren liggen, en hoe ernstig de situatie ook lijkt, het is niet zo dat je de hortensia niet kan herstellen. Laten we samen kijken naar enkele mogelijke oorzaken en remedies voor zo'n geval.

De ortensia verwelkt binnen enkele uren na aankoop: mogelijke redenen

Het moment waarop een kleine hortensiaplant net gekocht en uitgestald in de auto stond en een paar uur later toen hij thuis verwelkt was

dog-lover934/Reddit

Wanneer hortensia's, net gekocht en ogenschijnlijk in uitstekende gezondheid, hun kracht verliezen en bladeren en bloemen vertonen die niet langer turgescent zijn, of eerder hangen en verdord zijn, kunnen er verschillende oorzaken zijn. In de meeste gevallen zijn de factoren voor een dergelijke toestand:

  1. Omgevingsschok
  2. Verkeerd water geven
  3. Problemen met de potgrond of de pot

Omgevingsschok

Deze term verwijst naar de shocktoestand die de plant ondergaat wanneer hij plotseling van de ene omgeving naar de andere wordt verplaatst. Het is een fenomeen waarbij verschillende factoren een rol spelen: veranderingen in temperatuur, vochtigheidsgraad, blootstelling aan licht en meer. En dit alles gebeurt binnen enkele uren, nadat de plant is geacclimatiseerd, oftewel gewend is geraakt aan een hele reeks nieuwe omstandigheden. Het is ook niet handig om hem bijvoorbeeld te veel tijd in een oververhit voertuig in de zon te laten doorbrengen, vooral in het geval van zeer jonge planten, die nog niet sterk genoeg zijn om deze abrupte veranderingen van omgeving te overwinnen.

Verkeerd water geven

Hortensia's behoren tot de meest waterhongerige van de gewone sierplanten. Dit betekent dat ze vaak water moeten krijgen, maar zelfs bij hen leidt een te hoge dosering en timing van water geven tot ernstige schade. Bedenk maar eens dat het iets gemakkelijker is om een plant te herstellen die te weinig water heeft gekregen dan een plant die vol water staat. Controleer dus of de grond nog doordrenkt is met water of op zijn minst erg nat is: als dat zo is, heeft de plant waarschijnlijk te veel water gekregen. Als de grond daarentegen helemaal droog is, is de situatie omgekeerd en heeft de plant water nodig.
Hortensia's krijgen gemiddeld twee keer per week water bij warm weer, wanneer de grond begint uit te drogen en de bladeren beginnen te buigen en dicht te zitten. De frequentie moet worden verhoogd of verlaagd, afhankelijk van de behoeften van de plant.

De potgrond en de pot

Hortensia's zijn acidofiele planten, wat betekent dat ze een grond nodig hebben met een andere pH dan de "gewone" of "universele" grond die voor de meeste planten wordt gebruikt. Het moet ook een zeer rijke en drainerende grond zijn, dus geen droge en stoffige grond en ook geen grond waar veel zand of perliet in zit, zoals bijvoorbeeld het geval is bij vetplanten.

Wat de pot betreft: vaak zijn de planten die je koopt gedwongen om in heel kleine potten te groeien, waar de wortels al alle ruimte hebben ingenomen en het beschikbare stuk grond hebben "opgebruikt". Soms zie je dat de wortels uit de gaten aan de onderkant komen en soms zelfs een nieuw kussen aan de buitenkant maken, een teken van hun intelligentie en vermogen om koste wat het kost te proberen te overleven. Als de pot smal is, houdt de plant niet genoeg water vast en vaak water geven helpt ook niet, waardoor de plant eerder verwelkt dan je denkt.

Tot slot: als de plant na een paar dagen verwelkt, komt dit waarschijnlijk doordat degenen die de planten verkopen ze aan een weelderige bloei en turgescent gebladerte helpen door meststoffen en dergelijke te gebruiken, en na zo'n overvloed aan voeding is de hortensia die binnen blijft zwakker. Zorg ervoor dat de plant niet te veel in de hitte of zon staat of te veel water krijgt (te veel water geven is het eerste instinct dat onder controle gehouden moeten worden), en langzaam zou de plant vanzelf moeten herstellen en wennen aan een rustiger kweeksysteem.

 

Advertisement

Hoe een verwelkte hortensia binnen enkele uren genezen

een kleine hortensiaplant die wordt overgeplant in een grotere pot

garbanzhell/Reddit

De verzorging die je kunt geven aan de hortensia's die een paar uur na aankoop verwelkt zijn, is verschillend en hangt voornamelijk af van de conditie van de plant zelf.

  • Laat de plant in geval van een omgevingsschok een dag of twee op een plek met gefilterd licht staan voordat je hem naar zijn definitieve plek verplaatst. Onthoud dat hortensia's planten zijn die houden van plaatsen in halfschaduw waar ze geen last hebben van de zon tijdens de warmste uren en seizoenen.
  • Als de grond helemaal droog is, en daarmee bedoelen we dat hij ook een paar centimeter onder het oppervlak staat, plaats hem dan in een teil of in de wastafel of badkuip en geef hem grondig water, maar met een dun straaltje water, waardoor de grond langzaam zal binden. Je kunt hem ook "douchen", zolang het water maar goed uit de drainagegaten loopt. Laat hem daar staan tot er geen water meer uit de bodem komt en zet hem dan op de meest geschikte plek.
  • Als de grond nat is, geef hem dan helemaal geen water meer en wacht tot de plant het overtollige water heeft verbruikt, zet hem dan misschien op een iets warmere plek, zelfs in de zon als het ochtendzon is of tenminste gefilterd. Maar hij moet alleen in deze omstandigheden blijven tot het water een beetje opdroogt.
  • Als het probleem het voervoer in hete voertuigen is geweest, geef hem dan water zoals in het eerste geval, langzaam en grondig, en zet het op de juiste plek.
  • Het is meestal niet aan te raden om de pot van planten tijdens hun bloei te vervangen of om ze direct in de grond te planten. Maar als je ziet dat de wortels allemaal uit de pot zelf komen, moet je opschieten en de hortensia een nieuw thuis geven. Kies een geschikte plek in een bloembed of een pot die een of twee maten groter is, doe wat geëxpandeerde klei op de bodem (van het gat of de pot) en vervolgens potgrond voor zuurminnende planten. Plaats de plant en bedek goed rond de hals met meer aarde zonder te veel te verdichten.

Andere nuttige tips:

  • Mulch: als de plant niet lang genoeg vocht vasthoudt, bedek het bodemoppervlak dan met een organische mulch om hem te helpen, vooral als het erg warm is.
  • Schaduw: als de plek van de hortensia zonnig is, overweeg dan om doeken, parasols of zeilen te gebruiken om de planten te bedekken tijdens de heetste uren, en plant misschien zelfs struiken of bomen die de plant in de toekomst goed kunnen afschermen.

Je zult de plant een paar dagen goed in de gaten moeten houden, maar met een beetje zorg zal de plant er langzaam weer mooi uitzien en gezond groeien.

Advertisement