Witte vlekken op de saliebladeren? Ontdek de redenen en natuurlijke middelen

door Natasja

26 Mei 2024

Advertisement

Salie is een geliefde plant in de keukens van de hele wereld en een van de meest gekweekte aromatische kruiden in huis. Het is niet ongewoon dat men witte vlekken op de bladeren ziet. Dat is zeker een pathologisch teken, maar waarvan? Wat is het onderliggende probleem van die vlekken en hoe kunnen ze worden opgelost? En kun je salie eten die aangetast is door deze aandoening? Laten we deze twijfels samen ophelderen.

Advertisement

Wat zijn de witte vlekken op salie

Een salieplant aangetast door echte meeldauw

Single_Flounder_7022/Reddit

Als je kleine witte vlekjes verspreid over één of meer bladeren ziet, soms zelfs op de hele plant, heb je te maken met een schimmelziekte die bekend staat als echte meeldauw, maar ook wel "witziekte" wordt genoemd. Het tast verschillende soorten planten aan, zowel sierplanten als groenten, en ook salie is er niet immuun voor. Verschillende schimmels, behorend tot het geslacht Erysiphe en Podosphaera, veroorzaken echte meeldauw.

Het meest opvallende symptoom is het verschijnen van de witte, poederachtige schimmel op de bladeren of scheuten van de salie. Na een tijdje kunnen de bladeren ook misvormd, geel en droog worden.

Echte meeldauw wordt ook wel de "mooi weer schimmel" genoemd, omdat warm, droog weer en de aanwezigheid van nachtdauw factoren zijn die het verschijnen bevorderen. Onder deze omstandigheden is het gemakkelijker voor echte meeldauw om zich te vormen. Andere factoren die van invloed kunnen zijn op het verschijnen van echte meeldauw zijn overbemesting met stikstof en slechte ventilatie rond de plant.

Advertisement

Salie met witte vlekken behandelen

Close-up van een salieblad aangetast door echte meeldauw

Single_Flounder_7022/Reddit

De populairste DIY middelen: er zijn veel getuigenissen van mensen die beweren succes te hebben gehad met DIY middelen op basis van melk en baking soda. Ze hebben het meestal over het verdunnen van een beetje melk in veel water en dit om de twee weken op de bladeren sproeien. Of een spray maken met een kleine hoeveelheid baking soda (twee eetlepels bijvoorbeeld) in veel water (3,5 liter). Er zijn echter ook evenveel getuigenissen van mensen die helemaal geen resultaat hebben gezien of die, na een zeer korte verbetering, echte meeldauw zelfs meer dan voorheen hebben zien terugkomen.

Wat moet dan met meer zekerheid worden gebruikt? Je moet de voorkeur geven aan "agressievere" fungiciden en er zijn verschillende soorten. Aangezien je salie wilt kunnen eten als het eenmaal genezen is, geef de voorkeur aan oplossingen die vanuit dat oogpunt minder schadelijk zijn.

  • Om salie te kunnen eten als het eenmaal genezen is, zou je de voorkeur moeten geven aan neemolie, zwavelpoeder of ook een organisch fungicide zoals Bacillus subtilis. In het algemeen kunnen fungiciden die gebruikt kunnen worden op groenten, zoals bepaalde op basis van kaliumbicarbonaat, ook gebruikt worden.
  • Anders kunnen andere fungiciden in de tuin worden gebruikt. Het is ook nodig om te controleren wat voor soort actieve ingrediënten ze bevatten, omdat sommige ook door elkaar gebruikt kunnen worden, terwijl andere dat niet kunnen.

In elk geval is het aan te raden om elke twee weken de juiste dosis toe te dienen (volg de instructies op de verpakking).

Kortom, je kunt de salieplant herstellen, ondanks de witte vlekken!

Advertisement