Voor een levendig en prachtig balkon tot de herfst kies je deze 8 kleurrijke planten

door Natasja

05 Juni 2024

Advertisement

Het balkon is de ideale omgeving voor bloeiende planten die de ruimte kunnen opfleuren en die je kunt kweken in grond- of hangbakken, maar ook in klassieke plantenbakken voor relingen.

De meeste planten die op balkons worden gekweekt zijn weelderig bloeiende eenjarigen, waardoor de gevels kunnen worden omgetoverd tot een buitengewoon kleurrijk plaatje, of het balkon nu in de zon of in de schaduw ligt.

Hieronder stellen we 8 kleurrijke planten voor die het balkon tot de herfst levendig en prachtig zullen maken.

Advertisement

1. Dipladenia

needpix.com

De Dipladenia is een zeer veelzijdige klimplant die perfect is voor het kweken op het balkon, waar hij met een steun of als hangende plant kan worden gekweekt en van de lente tot de herfst de kamer zal opfleuren met zijn prachtige, kleurrijke bloemen. Deze plant houdt van milde klimaten en moet worden blootgesteld aan licht, maar in de zomer moet hij worden beschut op een halfschaduwrijke plaats in gebieden met een zeer warm klimaat. Bescherm hem in de wintermaanden als de temperatuur onder de 10 graden zakt.

Advertisement

2. Geranium

Patrick Standish/Flickr

Geraniums zijn de absolute hoofdrolspelers van het zomerse balkon en met hun levendige bloei fleuren ze de buitenruimtes de hele zomer op. Er zijn verschillende soorten die het balkon in de zomer bevolken, zowel rechtopstaand als hangend, allemaal gekenmerkt door levendige bloemen in verschillende tinten roze, paars, wit en rood.

De geranium is geschikt voor zonnige balkons, heeft veel direct licht nodig en verdraagt de zomerhitte goed, maar heeft in de wintermaanden beschutting nodig. Geef alleen spaarzaam water als de bovenste centimeters van de grond droog zijn, de geranium verdraagt gematigde droogte vrij goed.

3. Madeliefjes

pickpik.com

Een van de symbolen van de lente, het madeliefje bloeit lange tijd van maart tot oktober en kan in potten op het balkon worden gekweekt, waarbij je de soort kan kiezen die je maar wilt op basis van de kleur en grootte van de bloemen.

Ze vereisen een zonnige standplaats in de volle zon of halfschaduw, een mild en gematigd klimaat en beschutting tegen de wind. Geef regelmatig water tijdens de vegetatieve cyclus, geef minder water wanneer de herfst aanbreekt en bemest bij het water geven vanaf het verschijnen van de eerste knoppen.

4. Zinnia

joeyakbar/Reddit

Zinnia's zijn winterharde eenjarige planten die de hele zomer bloeien en zijn perfect om het balkon te kleuren en op te fleuren. Na het planten ontkiemen ze snel en geven ze de voorkeur aan zonnige plaatsen en warmte, dus het is het beste om blootstelling aan wind te vermijden en ze te beschermen tegen mogelijke nachtvorst.

Geef voorzichtig water om wortelrot te voorkomen en vergeet niet om de bloemen regelmatig te verwijderen als ze verwelken.

5. Plumbago

Eldachleich/Reddit

De plumbago is een resistente sierplant met witte of blauwe bloemen die in overvloed bloeien in de zomermaanden. Het is een zeer veelzijdige plant die zowel in de volle zon als in de halfschaduw met succes kan worden gekweekt, hoewel de laatste stand de bloei kan belemmeren. Eenmaal geplant heeft hij alleen water nodig bij langdurige droogte. De geurige nectar van de bloemen trekt vlinders aan, zodat je je balkon kunt omtoveren tot een bijeenkomstpunt voor deze populaire insecten.

Advertisement

6. Begonia

KhloeKodaKitty/Reddit

De begonia is geliefd om de felle kleuren van zijn bloemen en om het eenvoudige kweken en is ook bijzonder geschikt om het balkon op te fleuren. Om zijn weelderige en langdurige bloei van het vroege voorjaar tot het late najaar vol te houden, heeft de begonia veel water nodig en moet daarom gedurende het hele groeiseizoen regelmatig en overvloedig worden bewaterd.

Zet hem op een zonnige plek, liefst niet in direct zonlicht dat de tere bloemkroon zou kunnen beschadigen.

7. Passiebloem

samogi/Reddit

De passiebloem is een klimplant die de karakteristieke voorjaarsvorm aanneemt, met zijn typische grote, opvallende bloemen, vooral als de plant in potten wordt gekweekt. Zet de plant op een zonnige en lichte plek en beschut hem tegen de kou tijdens de wintermaanden. Geef tijdens de warmere maanden wekelijks water en zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft.

Advertisement

8. Hibiscus

Dalbus_Umbledore/Reddit

Een andere plant met grote en spectaculaire bloemen is de hibiscus, een struik die zijn spectaculaire bloemen produceert van de lente tot de koude herfst en daarom erg populair is als sierplant. In warmere klimaten kan de plant buiten gekweekt worden, terwijl je hem in de winter het beste binnen kunt zetten als de temperaturen lager worden. Hij houdt van licht en warmte en wordt daarom bij voorkeur blootgesteld aan de zon. De volwassen plant kan vrij lang tegen droogte en moet alleen water krijgen als de grond droog is.

Welke van deze planten ga jij gebruiken om jouw balkon te kleuren?

Advertisement