Een huis schilderen met een hoge luchtvochtigheid is mogelijk als je deskundig advies opvolgt

door Natasja

03 Juni 2024

Twee mensen schilderen een muur
Advertisement

Bij het besluit om een huis opnieuw te schilderen zijn de klimatologische omstandigheden een variabele waarmee rekening moet worden gehouden om optimale resultaten te verkrijgen. De vochtigheidsgraad kan echter helaas niet altijd onder controle worden gehouden en acceptabel worden gehouden, maar in het geval van een te hoge vochtigheidsgraad is het niet nodig om te beslissen niet te schilderen.

Of het nu gaat om een enkele muur of het hele huis, het is mogelijk om een oplossing te vinden voor het opnieuw schilderen van je huis, zelfs bij een hoge luchtvochtigheid, en hier zijn enkele deskundige tips voor uitstekende resultaten.

Advertisement

Optimale vochtigheidsniveaus voor het opnieuw schilderen van het huis

Pxhere

Laten we beginnen met het verduidelijken van de optimale vochtigheidsniveaus die nodig zijn voor het succesvol slagen van je werk. Hoewel het lijkt alsof een lagere vochtigheidsgraad het drogen zal vergemakkelijken, ligt het ideale bereik eigenlijk tussen 40% en 50%, wat voldoende droogsnelheid mogelijk maakt maar er tegelijkertijd voor zorgt dat de penseelstreken zich vermengen met de rest van de verf.

Voor een goede uitharding moet de luchtvochtigheid bij voorkeur onder de 70% worden gehouden, zodat de droogsnelheid niet te veel afneemt. Pas boven de 85% zal de luchtvochtigheid verhinderen dat de verf volledig droogt.

Aangezien ook de droogste ruimte nog een bepaald vochtigheidspercentage heeft, kan de beste tijd om je huis opnieuw te schilderen ook worden bepaald door de relatieve vochtigheidsniveaus in aanmerking te nemen en de voorkeur te geven aan een bereik tussen 40% en 50%, hoewel tot 70% aanvaardbaar wordt geacht.

Het tijdstip van de dag is ook cruciaal voor een het goed drogen, dus het verdient de voorkeur om 's ochtends met het werk te beginnen zodat de verf voldoende tijd heeft om te drogen voordat de temperatuur daalt en de luchtvochtigheid 's nachts stijgt, maar niet te vroeg omdat er dan restvocht op de oppervlakken achterblijft, wat het succes van het werk in gevaar brengt.

Advertisement

Hoe te werk te gaan voor probleemloos schilderen

Pexels

De keuze van de verf is ongetwijfeld een ander belangrijk element voor het succes van je werk. Als je muren moet schilderen in omstandigheden met een hoge luchtvochtigheid, moet de verf van hoge kwaliteit en speciaal samengesteld zijn, en in dit geval is latexverf van hoge kwaliteit de beste keuze, die minder gevoelig is voor vochtigheidsniveaus en snel droogt.

De voorbereiding van het oppervlak is ook nodig voor een geslaagde schilderklus: zorg ervoor dat het oppervlak droog en schoon is door het stofvrij te maken en breng eventueel een primer aan die bestand is tegen een hoge luchtvochtigheid om de hechting en de hechting te verbeteren.

Bij het uitvoeren van het werk kun je een paar trucjes toepassen om betere resultaten te bereiken:

  • werk in kleine secties om de droogtijd te verbeteren;
  • verbeter de ventilatie om de luchtvochtigheid te verminderen door ramen te openen om de luchtuitwisseling te bevorderen en indien nodig een ontvochtiger of ventilator te gebruiken;
  • wacht tot het oppervlak volledig droog is tussen het aanbrengen van verschillende verflagen.

Als je deze stappen volgt, zal het schilderen van je huis zelfs bij een hoge luchtvochtigheid succesvol verlopen.

Advertisement