Besparen op boodschappen doen: de beroemde 6-op-1-methode die de wereld aan het veroveren is

door Natasja

04 Juni 2024

Advertisement

Geld besparen is voor veel mensen tegenwoordig een prioriteit geworden, en vaak is het moeilijk om een manier te vinden om de supermarkt te verlaten met de juiste combinatie van gezonde voedingsmiddelen en toch binnen het budget te blijven.

Een Amerikaanse chef-kok stelde onlangs een handige methode voor om meer variatie op het bord te krijgen en tegelijkertijd te besparen op de wekelijkse kosten voor het eten, de 6-op-1 methode die de wereld aan het veroveren is. Laten we eens kijken wat het precies is.

Advertisement

Wat is de 6-op-1-methode

@chefwillcoleman/Instagram

De 6-op-1-methode is een besparingstechniek die is bedacht door de Amerikaanse chef-kok Will Coleman en die al snel populair werd nadat hij werd gedeeld op zijn sociale kanalen. De chef-kok realiseerde zich dat hij geld moest besparen op boodschappen en bedacht deze techniek door hem elke keer toe te passen als hij naar de supermarkt gaat voor zijn wekelijkse boodschappen. Op deze manier kan hij ook aanzienlijk besparen en elke keer een grote verscheidenheid aan gezond voedsel mee naar huis nemen om te gebruiken bij het bereiden van maaltijden voor de hele week.

De techniek bestaat uit het plaatsen van een bepaalde hoeveelheid van de verschillende voedingsmiddelen in de winkelwagen:

  • 6 groenten naar keuze, bij voorkeur seizoensgebonden;
  • 5 vruchten, bij voorkeur seizoensgebonden zoals in het geval van groenten;
  • 4 eiwitrijke voedingsmiddelen, variërend tussen vlees, vis, eieren, peulvruchten, kaas;
  • 3 zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals aardappelen, rijst, pasta, granen;
  • 2 sauzen;
  • 1 product naar keuze uit zoete of hartige bakkerijproducten of andere producten die niet in de vorige lijst staan.

Advertisement

Waarom de 6-op-1 methode werkt

Wilfredo Rafael Rodriguez Hernandez/Wikimedia Commons


Maar waarom werkt deze methode en hoe kan het je helpen om te besparen op de kosten voor voedsel door een grote verscheidenheid aan gezond voedsel te bieden?

Het eerste grote voordeel van deze techniek is het elimineren van voedselverspilling: door bepaalde hoeveelheden producten te kopen, vermijd je teveel eten en kun je alles wat je hebt gekocht wekelijks opeten. Bovendien is het voedsel dat je volgens deze methode mee naar huis neemt helemaal natuurlijk en onbewerkt, waardoor je gegarandeerd lekkere, maar gezondere en voedzamere maaltijden krijgt dan wanneer je kant-en-klare maaltijden of bewerkte producten koopt.

Maar dat is nog niet alles: deze methode legt de nadruk op fruit en groenten, fundamentele voedingsmiddelen voor de gezondheid die we allemaal in grotere hoeveelheden zouden moeten eten, zodat je gezondere en voedzamere maaltijden kunt bereiden en ook garandeert dat je een grote verscheidenheid aan verschillende producten koopt.

Het is heel eenvoudig om deze methode toe te passen: elke keer als je naar de supermarkt gaat, volg je de aangegeven boodschappenlijst door de aangegeven hoeveelheden te kiezen voor elke voedselcategorie en, eenmaal thuis is het leuk om nieuwe recepten met elk gekocht ingrediënt te bedenken.

Als je deze methode wekelijks toepast, zul je al snel merken dat je aan het einde van de maand minder geld hebt uitgegeven en je gezondheid erop vooruit is gegaan, terwijl je natuurlijk ook minder voedsel verspilt en meer variatie in smaak krijgt.

Ben je ook nieuwsgierig geworden naar deze methode?

Advertisement