Keukenpapier: een handig gebruik dat je niet over het hoofd mag zien

door Natasja

26 Oktober 2023

Keukenpapier: een handig gebruik dat je niet over het hoofd mag zien
Advertisement

Een van de dingen die zeker nooit ontbreekt in huis is keukenpapier: het helpt bij veel meer gelegenheden dan alleen het verwijderen van vuil van een oppervlak in huis. Wanneer er geen tijd is om doeken en sponzen tevoorschijn te halen, die vervolgens gewassen en goed opgeborgen moeten worden, of wanneer er geen servetten zijn om aan tafel te gebruiken, wanneer je wat droog eten inpakt om mee te nemen... Kortom, er zijn zo veel dagelijkse toepassingen dat we het gebruiken zonder erbij na te denken.

Maar heb je ooit ervaren hoe handig het is om het in de koelkast te gebruiken?

Advertisement

Absorberend papier gebruiken in de koelkast

Absorberend papier gebruiken in de koelkast

Creativo

We hebben het niet over het geval waarin een potje of schaaltje wat inhoud morst op een van de planken en dan is deppen met absorberend papier de snelste oplossing. Laten we het ook niet hebben over het ontgeuren en schoonmaken van de binnenkant van de koelkast met keukenpapier gedrenkt in een beetje water en azijn - wat overigens heel goed reinigt en ontgeurt!

Dit is een veelgebruikte truc, maar die we niet altijd onthouden, om voedsel langer te bewaren. In het bijzonder verse groenten.

Als je graag salade of andere bladgroenten eet, en misschien hele kroppen koopt, is de beste manier om ze langer vers te houden (zonder dat ze hun turgescentie verliezen) om de stelen of bladeren in wat natte en uitgeknepen keukenpapier te wikkelen, en dan alles in plastic zakken te stoppen. Als je echt verse groenten koopt, blijven ze met deze truc vele dagen goed.

Een andere manier om deze truc te gebruiken is door de groentelade, die zich meestal onderaan bevindt, te bekleden met natte en uitgeknepen keukenpapier. Dit houdt het nodige vocht vast op die koele plek en dan hoef je alleen het papier te vervangen telkens als je de lade bijvult met verse groenten.

Advertisement

Wanneer je het beste GEEN keukenpapier kunt gebruiken

Wanneer je het beste GEEN keukenpapier kunt gebruiken

Marco Verch/foto.wuestenigel.com (CC BY 2.0 DEED)

Het is handig om even snel een vel keukenpapier te pakken, maar het is beter om dat te vermijden bij het volgende:

  • Glas en spiegels schoonmaken: het is beter om zachte doeken te gebruiken die geen pluisjes achterlaten, om het werk niet te verpesten of het risico te lopen dat er ook maar een klein krasje op het glas komt;
  • Het tv-scherm afstoffen: vellen keukenpapier zijn licht schurend, net genoeg om het risico te lopen sporen achter te laten!
  • Brillenglazen schoonmaken: zelfs als je het alleen gebruikt na het schoonmaken van de glazen en om ze daarna af te vegen en te drogen, is er altijd het risico dat keukenpapier heel lichte krassen achterlaat.

Wanneer kun jij niet zonder keukenpapier?

Advertisement