Waarom wikkelt iedereen z'n bananen in aluminiumfolie? Een handige truc om te kennen

door Skip

22 Augustus 2023

Waarom wikkelt iedereen z'n bananen in aluminiumfolie? Een handige truc om te kennen
Advertisement

Lekker zoet en tjokvol belangrijke voedingsstoffen. Bananen behoren tot het fruit dat veel gegeten wordt en dat veel fans heeft. Ze worden uit het vuistje gegeten; ook door niet-zo-veel-fruit-eters of ze zijn onderdeel in de bereiding van zoete bereidingen. Bananen zijn erg rijk aan vitaminen mineralen en tryptofaan en helpen goed tegen vermoeidheid, zeker als het erg warm is of als men zich intens fysiek moet inspannen. Ze helpen snel weer het energieniveau op peil te brengen en doen dat door mineralen aan te vullen die via zweet verloren zijn gegaan.

In tegenstelling tot veel ander fruit zijn bananen veel beter houdbaar buiten de koelkast, maar wanneer de temperaturen te hoog oplopen kan het gebeuren dat ze te snel rijpen. Wat moet je dan als je wilt dat ze langer meegaan? Laten we daar samen achter komen.

Advertisement
laurenwazenn/Reddit

laurenwazenn/Reddit

Er zijn verschillende trucs waarmee bananen langer vers kunnen gehouden worden:

  • het eerste wat gebeuren is ze op een koele droge plaats leggen. In een omgeving waar het warm en vochtig is produceren bananen meer ethyleen, een gas die de rijping versnelt;
  • de tweede stap is bananen ver van ander fruit bewaren zoals appels die zelf ook ethyleen produceren. Als je daarentegen wat zuur fruit hebt en je wilt dat sneller laten rijpen dan zal je prima resultaten boeken door het naast appels of bananen te leggen;
  • Er bestaat tenslotte nog een andere truc om de rijping van bananen nog verder te vertragen en dat is door de stelen van bananen in huishoudfolie te wikkelen of beter nog in aluminiumfolie. Met dit handigheidje wordt het ethyleengas opgevangen dat bananen produceren tijdens de rijping en wordt er zo voorkomen dat het gas zich verspreid naar ander fruit waardoor dat sneller gaat rijpen. Verwijder het folie alleen zo lang als nodig is om de banaan te pakken die je wilt gaan eten en erop let dat je de overige bananensteeltjes weer zorgvuldig en volledig omwikkelt. Zo blijven je bananen wel vijf dagen langer vers!

Er zijn twee gevallen waarin bananen in de koelkast bewaren kan; wanneer zij heel erg rijp zijn of wanneer je ze al hebt gepeld en deels hebt opgegeten.

Advertisement